A început colectarea de plasmă pentru tratamentul pacienților Covid-19. Cine poate beneficia de acesta

Ultima actualizare:

    Plasma a fost colectată de la pacienţii vindecaţifoto: captura gulfnews.com
Plasma a fost colectată de la pacienţii vindecaţifoto: captura gulfnews.com

O veste bună a venit de la Ministerul Sănătății. A început procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Deja au avut loc trei recoltări de la pacienții vindecați de Covid-19. După ce va fi testată, plasma va fi pusă la dispoziția spitalelor. Însă pacienții trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a putea beneficia de astfel de tratament.

Acest tip de tratament va fi administrat pacienților de peste 18 ani aflați în stare gravă și intubați de cel mult 10 zile. Astfel de intervenții erau folosite cu succes încă din luna februarie pentru tratarea pacienților în stare gravă din China. Specialiștii au arătat că plasma, care conține aproximativ 92 la sută apă ajută la umplerea vaselor de sânge, asigurând transportul nutrienţilor. Restul de 8 la sută din plasmă conține mai mulţi compuşi organici printre care: proteine, imunoglobuline și electroliți.

A început colectarea de plasmă pentru tratamentul pacienților Covid-19 Ce criterii trebuie să îndeplinească bolnavii

La Centrul de Transfuzie Sanguină București s-au făcut deja primele trei recoltări. Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

”Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19)  se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a.    se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b.   prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c.     sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO), a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI. 

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Echipamentele de recoltare, donate de un antreprenor

Florin Hozoc, antreprenorul care a donat Centrului de Transfuzii aparatura necesară pentru recoltarea plasmei spune că România a făcut primul pas în terapia cu plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, iar de la debutul acestei crize în România, aceasta este e cea mai bună veste pentru românii infectați cu noul coronavirus. 

”Îmi pare bine că am putut contribui la acest efort prin echipamentele și kiturile de plasmafereză donate. Vom continua acest efort și în zilele umatoare vom finaliza instalarea celorlalte echipamente, astfel încât de săptămâna viitoare să fir deja functionale toate cele 18 echipamente puse la dispoziție gratuit centrelor de transfuzie din întreaga țară.

În același timp, este important ca medicii din centrele de transfuzei, specialiștii din INHT și funcționarii din Ministerului Sănătății să facă tot posibilul ca aceste echipamente să fie utilizate cât mai repede și cât mai eficient. 

Din păcate, în continuare este mult prea greu să faci bine în România, dacă ești antreprenor; n-ar trebui să fie așa, ar trebui să fie mult mai simplu, așa cum e în alte țări”, a transmis Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatura către Ministerul Sănătății. 

El a mai spus că îndemamnă centrele de transfuzie sanguină să utilizeze cu încredere echipamentele de plasmafereză  pe care le-a donat și să nu se blocheze în folosirea aparaturii vechi, ce recoltează plasmă indirect, prin preluarea ei din sângele donat. ”Echipamentele pe care le-am donat ajută întregul proces, crescând siguranța donării și a folosirii ulterioare a plasmei donate. 

Este foarte important să existe o campanie susținută de promovare a donării de plasmă convalescentă, astfel încât să folosim la maxim disponibilitatea foștilor pacienți COVID-19 de a-și ajuta semenii și, în consecință, să avem cât mai multă plasmă pentru salvarea de vieți în România”, a mai trasmis Florin Hozoc. El a mai precizat că a pus la dipoziția MS gratuit un registru online care permite donatorilor să se inregistreze pentru a fi contactați de centrele de transfuzie, care astfel îi pot programa pentru donare.

Aparate petru tratament, în trei orașe

În acest moment sunt 3 aparate  pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății  în București, Timișoara și Iași.

”Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă”, mai arată MS. 

Peste 11.600 de persoane au fost contaminate, până acum, cu noul coronavirus, în România. Din păcate, 650 au murit, iar alte peste 200 sunt în secțiile de Terapie Intensivă. În prezent, specialiștii caută tratamente pentru vindecarea pacienților, iar cel cu plasmă este unul dintre cele care au avut succes și în alte țări. 

Citește și: 

Tratament cu plasmă și pentru pacienții români în stare gravă infectați cu noul coronavirus

Nelu Tătaru: Medicamentul Remdesivir ar putea trata coronavirusul și în România în aproximativ o lună

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net