A început Evaluarea Națională la clasa a IV-a! Care este prima probă pe care o susțin elevii și când se afișează rezultatele
Evaluarea Națională 2025 pentru clasa a IV-a a început marți, 20 mai, cu proba scrisă la Limba română. Testarea are rol orientativ și nu influențează media generală. Lucrările vor fi evaluate în cadrul școlii, în maximum 7 zile de la data susţinerii ultimului test de la clasa respectivă.

Evaluările vor continua miercuri, 21 mai, cu proba la Matematică
Elevii de clasa a IV-a, din toată țara, au susținut, marți, 20 mai 2025, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naționale. Testarea face parte dintr-un set de evaluări naționale inițiat de Ministerul Educației pentru a monitoriza progresul elevilor și a oferi informații relevante pentru profesori și părinți.
Evaluarea s-a desfășurat în condiții obișnuite, în sălile de clasă în care învață elevii, fără camere de supraveghere sau comisii speciale. Durata probei a fost de 60 de minute, iar testele sunt elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), respectând programa școlară. Evaluările de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a sunt prevăzute în Legea Educației și au scop diagnostic, fără să influențeze parcursul școlar al elevilor. Precizăm că evaluările vor continua miercuri, 21 mai, cu proba la Matematică, iar joi, 22 mai, elevii aparținând minorităților naționale vor susține testul la Limba maternă.
Când primesc elevii rezultatele
Testele vor fi evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, în maximum 7 zile de la data susţinerii ultimului test de la clasa respectivă. Important de menționat este că rezultatele nu vor fi afișate public și nu vor fi trecute în catalog. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei școli și vor ajuta cadrele didactice să identifice nevoile de învățare ale elevilor. De asemenea, părinții vor putea discuta rezultatele direct cu învățătorii. În concluzie, evaluările de la clasa a IV-a sunt gândite ca un instrument de sprijin, nu ca o sursă de presiune. Ele nu determină viitorul școlar al elevilor, ci ajută școala și familia să colaboreze pentru o educație mai eficientă.
Opiniile specialiștilor din educație cu privire la Evaluările Naționale de la clasele mici, în special la clasa a IV-a, sunt în general pozitive. Experții apreciază faptul că testările nu au consecințe directe asupra parcursului școlar al elevilor. Ei mai spun că aceste testări asigură un reper comun la nivelul întregii țări, indiferent de manualul folosit sau de metoda de predare. Asta oferă un cadru de echitate educațională. Experții adaugă că dacă sunt administrate într-un mod relaxat, aceste testări pot reduce stresul asociat cu viitoarele examene importante (clasa a VIII-a, Bacalaureat), deoarece elevii se obișnuiesc treptat cu ideea de test. Aceste opinii se regăsesc într-un sondaj realizat de specialiștii din domeniul învățământului.