A început sezonul meditațiilor. Cât câștigă profesorii și câți își declară veniturile la ANAF

Odată cu începerea școlilor a început și pregătirea suplimentară a copiilor. Considerate de părinți singura modalitate pentru copiii lor de a ajunge în elită, meditațiile încep chiar și de la clasa a treia, după cum recunosc unii părinți. Totuși, doar 12.000 de profesori au declarat banii din meditații la ANAF.

Meditațiile unu la unu sunt mult mai scumpe FOTO: Profimedia
Meditațiile unu la unu sunt mult mai scumpe FOTO: Profimedia

Conform adevarul.ro, doar 11.734 de profesori din toată România și-au declarat anul trecut, la ANAF, veniturile. Vorbim despre o sumă totală în valoare de 169 de milioane de lei, bani obținuți numai din meditații. Iar România are aproximativ 180.000 de dascăli. Deci, oficial, doar 6,6 % din totalul dascălilor care predau în școlile românești dau meditații. În realitate însă, numărul acestora este mult mai mare, spun părinții. Se pare că cele mai mari prețuri – sau cei mai mulți profesori care și-au declarat veniturile – sunt în București. Aici, meditatorii au declarat venituri totale de 40.779.742 de lei. Ceva mai mult de 8 milioane de euro. Această sumă a fost încasată - per total - de către 1.935 de persoane. În top urmează dascălii din Sibiu (15.638.196 lei), Cluj (14.540.072 lei), Timiș (7.441.885 lei) și Prahova (6.367.430 lei). 

Obiceiul meditațiilor e vechi în România. Majoritatea părinților care acum își trimit copiii la pregătire suplimentară au fost trimiși și ei, la timpul lor, la lecții în plus. Numai că acum totul parcă e și mai scump și se începe de la cele mai mici vârste. După cum a mărturisit pentru „Adevărul” Dan Tita, președintele Federației Părinților din sectorul 1 al Capitalei, prețul perceput de dascăli variază de la caz la caz. „Contează numele profesorului, cât de bine este cotat, la ce școală, liceu sau colegiu predă, dacă școala se află în mediul urban sau rural, contează materia pe care o predă, nivelul pentru care îi pregătește pe copii. Însă, la modul general vorbind, prețurile din sectorul 1, de exemplu, pleacă de la 100-150 de lei pe oră și pot ajunge până la 250-300 de lei”, a spus acesta. Dar, se pare că și meditațiile online au „explodat”. Se fac tot în grup și prețul lor este în jur de 120 de lei, dar poate crește și la 250 de lei de copil, în funcție de renumele profesorului. 

Unii copii încep pregătirea din clasa a treia

După cum spune Dan Tita, sunt copii care se meditează începând din clasele primare până în clasa a XII-a inclusiv! „Sunt elevi care se meditează încă din clasa a III-a. Mă refer, mai exact, la cei care în clasa a V-a vor da examen de admitere la colegii. Se pregătesc pentru acel examen ani la rând”, mai spune el

Iuliana Constantinescu, președinta Asociației părinților din cadrul liceului „Lucian Blaga” din București a precizat pentru „Adevărul” că părinții depun eforturi uriașe pentru educația din privat a copiilor. „Dacă ne gândim că o ședință pornește de la 100-150 de lei și că elevii se meditează de mai multe ori pe săptămână, consider că acești bani ar putea fi o mare povară pe umerii familiilor. Cunosc părinți care depun eforturi financiare considerabile, ajung, unii dintre ei, să facă împrumuturi bancare, să-și drămuiască fiecare leuț pentru celelalte cheltuieli ale familiei, pentru a putea suporta aceste costuri”, a declarat aceasta pentru „Adevărul”.

Meditațiile costă de la 70 la 250 de lei

image

Prețul meditațiilor diferă în funcție de materie, de renumele profesorului sau dacă sunt în grup sau individuale. Conform părinților, cele mai ieftine pot fi cele de la limbile străine, car pot costa de la 60-70 de lei în sus. Cele mai căutate sunt cele de matematică și română și încep încă din gimnaziu, pentru că examenul de la finalul clasei a opta e primul hop serios. Costul poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 250 de lei sau chiar mai mult. Cererea este atât de mare încât, cel puțin în București, există cazuri în care copii de clasa a opta nu au mai fost primiți la profesorii doriți pentru că locurile erau deja ocupate de cei care au început pregătirea din clasa a șasea sau a șaptea!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net