Ce categorie de persoane fizice vor fi controlate de ANAF. Tot ce trebuie să știe aceștia

ANAF anunță că va verifica o nouă categorie de persoane fizice. De data aceasta, sunt vizate cele care realizează venituri din vânzarea NFT-urilor. Precizăm că un NFT este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. 

Ce verificări vor face inspectorii ANAF Foto: Facebook
Ce verificări vor face inspectorii ANAF Foto: Facebook

Care a fost anunțul făcut de ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat, recent, pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)”, care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor. 

Veniturile obţinute de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) reprezintă venituri impozabile. Acestea cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.). Pentru informaţii suplimentare, ANAF recomandă consultarea următoarelor surse: pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro; la numărul de telefon: 031.403.91.60; la structurile de asistenţă pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

Ce sunt, de fapt, jetoanele nefungibile (NFT)

Un jeton nefungibil este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fişiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc. Deşi fişierele în sine pot fi copiate, jetoanele infungibile care le sunt asociate sunt consemnate şi monitorizate în permanență în registrele blockchain din care fac parte, oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate.

Ce trebuie să știe cei care tranzacționează NFT-uri

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate. 

În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.

Altă clarificare importantă 

O clarificare importantă pe care a făcut-o ANAF este legată de data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT). Aceasta este independentă de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet-ul virtual/să schimbe criptomonedele reprezentând prețul produsului într-o monedă considerată un mijloc legal de plată reglementat de banca națională a țării în care are loc tranzacția. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image png
image png
executie ceausescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net