ANAF introduce o taxă suplimentară pentru românii care au casă și mașină. Ce trebuie să știe aceștia și cum pot fi afectați

O veste proaspătă a făcut valuri în rândul contribuabililor români, odată cu anunțul recent al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la introducerea unei noi obligații fiscale. Începând de acum și pentru următorii cinci ani, posesorii de locuințe și mașini cu valoare mare vor fi obligați să plătească o taxă suplimentară, în conformitate cu noile reglementări stabilite de autoritățile fiscale.

Anaf. Foto: arhiva.
Anaf. Foto: arhiva.

Detalii despre noua taxă

Potrivit informațiilor furnizate de ANAF, contribuabilii români trebuie să completeze și să depună o declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare până la data de 30 aprilie a fiecărui an fiscal. Această declarație poate fi înaintată fie direct la ANAF, fie prin intermediul unui împuternicit autorizat.

Pentru proprietățile imobiliare, taxa este stabilită la 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 500.000 de euro. În ceea ce privește mașinile, impozitul este calculat la 0,3% din suma care depășește 375.000 de lei, adică 75.000 de euro, conform avocat.net.

Cine este afectat

Această taxă vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice care dețin proprietăți imobiliare sau autoturisme înmatriculate în România, cu valoare peste limitele stabilite. Astfel, persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în valoare peste 2.500.000 de lei și persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție depășește 375.000 de lei sunt supuse acestei taxe.

Termenele de declarare și plată

Pentru proprietățile de tip clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 30 aprilie, inclusiv a anului de impunere. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Noul impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul fiscal pentru anii următori. Contribuabilii trebuie să fie conștienți de această obligație suplimentară și să își îndeplinească responsabilitățile în termenele stabilite pentru a evita eventualele penalități.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net