Guvernul vrea să introducă o nouă taxă pentru angajați. Câți bani vor fi nevoiți să plătească aceștia către stat

Reprezentanții Guvernului poartă discuții ca toţi salariaţii să plătească o taxă de care, până acum, mulţi dintre români erau scutiţi. Mai exact, angajații ar putea fi obligaţi să plătească asigurare de sănătate. În acest moment, mai multe arii de activitate sunt scutite de la plata acestei contribuții. 

Este posibil ca toți românii să fie obligați să plătească asigurarea de sănătate. Foto: Click.
Este posibil ca toți românii să fie obligați să plătească asigurarea de sănătate. Foto: Click.

Pentru cine se elimină această facilitate

Se ia în calcul ca pentru cei care câştigă peste salariul mediu pe economie să fie eliminată această facilitate și să fie și ei obligați să achite asigurarea de sănătate. De aceea, executivul pregătește o reașezare a facilităților fiscale, pentru că s-a angajat în PNRR să reașeze facilitățile fiscale şi să le reducă treptat. 

Care sunt salariații ce nu plătesc asigurarea de sănătate

În acest moment, sunt scuți de la plata asigurării de sănătate angajații din domenii de activitate precum construcții sau agricultură. 

Asigurarea de sănătate este plătită însă de angajații din IT, deși au și ei alte facilități fiscale de care beneficiază de mai mulți ani. 

Se discută ca 10% din venit să se ducă către sănătate

Pe de altă parte, se ia în calcul, spun surse din Guvern, ca toată lumea să plătească această asigurare de sănătate și să fie o sumă fixă, de 10% din venit, dacă depășește leafa medie pe economie. 

În acest moment, salariul mediu pe economie este de aproximativ 4.200 lei net. Cei care câștigă mai mult de atât ar putea să fie obligați să plătească această taxă de asigurare.

Aceste discuții au venit în contextul în care reprezentanți ai Guvernul au anunțat în repetate rânduri că trebuie să crească încasările la bugetul de stat.

Se va modifica și TVA-ul la alimente?

Este important de menționat și faptul că se poartă discuții și cu privire la prețul alimentelor, unde este posibil să vedem o modificare a TVA-ului. 

În acest sens, la propunerea ministrului Finanțelor Marcel Boloș, toate alimentele, excluzându-le pe cele de bază, ar urma să aibă un TVA de 19%, iar pentru alimentele de bază să avem un TVA mai redus decât în prezent. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net