Ce se întâmplă cu economiile românilor! Ce au făcut băncile cu dobânzile la depozitele în lei și câți bani vei mai câștiga în 12 luni

Criza este vizibilă peste tot în România așa încât oamenii au din ce în ce mai multă grijă de banii lor. Dobânzile bancare la depozitele în lei manifestă o tendință de scădere ceea ce este bine pentru costul creditelor, dar rău pentru depozitele bancare. Ce se va întâmpla în iulie pe piața bancară cu dobânzile?  

Depozitele bancare sunt mai bune decât clasica păstrare a banilor „la saltea”
Din ce în ce mai mulți români recurg la depozite de lei în bănci și vor să știe ce dobânzi primesc

Prognosticul specialiștilor se arată mai optimist pentru economie în ultima perioadă. Obișnuit să țină banii „la saltea” zeci de ani, românul se orientează din ce în ce mai mult către depozitele bancare, așa încât din ce în ce mai mulți oameni se interesează de această oportunitate financiară. 

Ce sunt depozitele bancare și de câte feluri sunt 

Depozitele bancare sunt „la vedere” - caz în care sumele pot fi retrase oricând sau „la termen” - caz în care sumele nu pot fi retrase decât la expirarea termenelor pentru care au fost constituite.  

Când vorbim despre un depozit bancar, ne referim la un produs de economisire. Practic, clientul dă o sumă de bani unei bănci sau unei instituții de credit, pentru o anumită perioadă de timp.  

După ce perioada respectivă a trecut, clientul își poate lua banii înapoi de la instituția financiară plus dobânda convenită cu banca. Atât profitul, cât și rentabilitatea rămân neschimbate până la sfârșitul termenului. 

Rentabilitatea oferită de bancă sau de instituția de credit în ceea ce privește banii investiți într-o anumită perioadă de timp este cunoscută sub numele de TIN (rata nominală a dobânzii).  

Dobânda la credite nu depășește inflația 

În momentul de față niciun depozit bancar nu depășește rata inflației, care, în mai 2023 a avut o valoare de 10,64% relevă o analiză a wall-street.ro. Specialiștii anunță însă vești bune pentru România și estimează că rata anuală a inflației la finalul lui 2023 va ajunge la 7,1%. 

Dobânzile din piața bancară în iulie 2023 

Publicația citată a efectuat un experiment pentru a ierarhiza băncile după suma primită din dobânda la un depozit. Astfel, a fost calculată dobânda la un depozit în valoare de 10.000 de lei extins pe o perioadă de 12 luni. Rezultatul? În iulie, cel mai bun depozit de pe piață îți va aduce la finalul perioadei de maturitate un câștig de 760 de lei. 

În același timp a mai fost luat în calcul un parametru financiar, după modelul impus de Uniunea Europeană și folosit și în SUA. Este vorba de „dobânda anuală efectivă (DAE)”.  

Este un concept cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare. 

Băncile mici, dobânzi mari la depozite

image

Concluzia? Băncile mai mici oferă dobânzi mai mari la depozite dar motivul este simplu: vor să atragă fonduri. Majoritatea oamenilor care sunt suspicioși să depune sume mari de bani la o bancă mai mică se tem că aceasta este mai predispusă la faliment. 

Această spaimă nu este întru totul întemeiată. Fiind membri ai UE toate băncile din România sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. 

Limita de depozit despăgubită obligatoriu de băncile din România  

În cazul unui faliment al băncii acest fond va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro. Conform FDGB, toate băncile sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor.  

În acest fond sunt înscrise în România 23 de bănci comerciale și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate). Conform reprezentanților FDGB, în cazul în care banca nu face parte din acest fond, schemele de garantare din UE sunt obligate să restituie banii în 10 zile lucrătoare explică sursa citată 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net