Adio card de energie? Modificare propusă de lege la care trebuie să fiţi atenți

Ultima actualizare:

Legea care le permite românilor cu venituri mici să primească bani pentru facturi s-a modificat! Click! te informează ce trebuie făcut să nu rămâi fără cardul de energie!

Legea care ajută românii săraci se modifică / sursa FOTO: arhivă
Legea care ajută românii săraci se modifică / sursa FOTO: arhivă

Un proiect de lege aflat în dezbatere publică arată că regulile ajutorului de 1.400 de lei, bani ce pot fi folosiți de românii cu venituri mici pentru plata facturilor la energie, ar putea să se schimbe.

În prezent, românii cu venituri mici primesc cei 1.400 de lei, în două tranșe de 700 de lei. Modificarea amintită mai sus îi vizează pe cei care își schimbă domiciliul.

Ce trebuie să faci atunci când îți schimbi domiciliul

Așadar, potrivit proiectului de lege modificat, la schimbarea domiciliului sau reședinței trebuie să se anunțe Poșta Română. Informarea Poștei va putea fi făcută fie direct la oficiile poștale, fie telefonic, informează antena3. 

Concret, dacă unul dintre beneficiari își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Astfel, pot apărea trei situații:

- dacă se constată că beneficiarul cardului de energie este eligibil la noul loc de consum şi pentru acea adresă nu a mai fost emis un card de energie, se anulează primul card și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul

- dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru această adresă a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul, se anulează și cardul deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum

- dacă se constată că beneficiarul nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/ reședinței, potrivit avocatnet.ro.

În cazul în care cardul de energie de la vechiul loc de consum a fost emis pentru mai mulți beneficiari, iar aceștia sunt în continuare beneficiari de sprijin, se va păstra valabilitatea cardului de energie în cauză, dar acesta nu va mai putea fi folosit de cel care își schimbă domiciliul/ reședința.

Sprijinul ar putea fi acordat pentru mai multe tipuri de energie

În plus, proiectul de OUG al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023.

Concret, în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi cardul de energie de la stat acordat în acest an se vor introduce și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Până acum, pe listă era, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, paleți și alte materiale de încălzire.

Se dorește clarificarea termenului „lemne de foc”

Totodată, noul proiect de lege vine să clarifice termenul de „lemn de foc”. Acum, în categoria lemnului de foc va intra și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.

De asemenea, pentru ca lemnele de foc să poată fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023.

Cum se face plata cu cardul de energie

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

- Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

- Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net