Admiterea la liceu 2023. Tot ce trebuie să știi despre repartizarea computerizată

Ultima actualizare:

După afișarea rezultatelor de la Evaluarea Națională, astăzi încep înscrierile la liceu, după ce Ministerul Educației a publicat fișele pe care elevii care au terminat clasa a VIII-a trebuiesc completate.

A început înscrierea la liceu / foto: arhivă
A început înscrierea la liceu / foto: arhivă

Totodată, Ministrul Educației atenționează că prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit în fișa de opțiuni pot duce la nerepartizarea elevului sau la repartizarea la o specializare nedorită.

Ministerul Educației a afișat, miercuri, ierarhia la nivel județean/al municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a.

Când trebuie completate opțiunile pentru admiterea la liceu? În perioada 6-17 iulie, la școală, alături de părinți și de profesorii diriginți.

Elevii trebuie să se informeze la școala pe care au absolvit-o despre programul pentru completarea opțiunilor.

Repartizarea pe locurile speciale pentru rromi și CES:

10-11 iulie 2023 – completarea opțiunilor

13 iulie 2023 – repartizarea candidaților și comunicarea rezultatelor. Atenție! Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi/CES și cei care au fost repartizați și solicită renunțarea la loc pot participa la repartizarea computerizată.

Admiterea în învățământul special:

10-11 iulie 2023 – înscrierea și repartizarea candidaților. Ce este recomandat înainte de completarea opțiunilor pentru liceu?

Trebuie făcută o listă cu specializările pe care elevul le dorește și cu codurile aferente acestora. Pentru orientare, trebuie verificate ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/a municipiului București! Verificarea este una orientativă și nu limitează în niciun fel opțiunile!

Odată identificate liceele și specializările dorite, trebuie creată o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor elevului, în ordinea preferințelor - de la cea mai dorită, la cea mai puțin dorită!

Elevii și părinții să se asigure că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie!

Cum se completează opțiunile în fișa de înscriere 

Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.

Trebuie completate cât mai multe opțiuni - calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele.

Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea elevului sau la repartizarea la o specializare nedorită!

După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul va primi fișa completată, pentru verificare. Înainte de a o semna, trebuie să se asigure că totul este corect. Cum arată fișa de înscriere în anul școlar 2023-2024 - admitere în clasa a IX-a

Se poate candida în alt județ

Elevul poate opta pentru un singur județ. Completarea opțiunilor se poate face la școala absolvită sau la Centrul special de admitere din județul în care vrea să fie admis.

Codurile se preiau din broșura județului în care vrei să fii repartizat!

După admitere, dosarul trebuie depus la liceul în care elevul a fost admis.

Ce se întâmplă după repartizarea computerizată

Între 20 și 25 iulie, elevul trebuie să depună dosarul la școala la care a fost repartizat. Totodată, între 26 și 28 iulie, se soluționează cazurile speciale.

Poate fi vorba despre situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.

„Dacă te încadrezi într-una din situațiile speciale, ține cont că, pentru a putea participa la această etapă, trebuie să ai cel puțin media ultimului admis în clasa în care vrei să te muți, să păstrezi specializarea și să existe locuri în clasa respectivă. Aceste condiții se aplică tuturor cazurilor speciale, cu excepția candidaților gemeni.

Situațiile speciale se soluționează la nivelul Comisiei județene de admitere/al Comisiei de admitere a municipiului București. Urmărește canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, pentru a avea informații despre modalitatea de depunere a cererilor pentru această etapă și pentru a ști care sunt documentele necesare!”

Calendarul pentru etapa a doua de admitere la liceu 2023, dacă elevul nu a fost înscris la un liceu după prima etapă:

Pe 28 iulie se vor afișa locurile libere rămase la sfârșitul primei etape.

Între 7 și 9 august va avea loc înscrierea candidaților.

În 10-11 august va avea loc repartizarea candidaților, la nivel de Comisie județeană de admitere/a municipiului București.

Admiterea la liceu - cum se face ierarhizarea candidaților

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:

nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale

nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale

nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul

media de absolvire a claselor V - VIII.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net