Ai invitaţi la masă de Crăciun? Uite cum să fii o gazdă bună!
Ziua de Crăciun se petrece în familie, alături de cei dragi – rude, părinţi, prieteni. Dacă aştepţi oaspeţi sau eşti invitat la masa de Sărbători, ar trebui să ştiicum să fii o gazdă perfectă sau un oaspete model. Click! îţi dă 10 sfaturi de care ar trebui să ţii cont.
Cum decorezi masa de sărbătoare?
Este recomandat să termini pregătirile mesei festive cu o oră înainte de venirea invitaţilor. Unii ar putea sosi mai devreme şi te-ar găsi nepregătită. Foloseşte o faţă de masă albă, aşază vesela, tacâmurile şi decorează cu crenguţe de brad, lumânări, globuri sau figurine. Sigur îţi vei impresiona oaspeţii. În nici un caz nu lăsa totul pe ultima sută de metri! Nu este politicos ca invitaţii să se aşeze la masă, iar tu abia atunci să începi pregătirile.
Întâmpină fiecare musafir în parte!
Recomandat e să-ţi întâmpini fiecare invitat în parte, nu să-i laşi pe copii, alte rude sau alţi oaspeţi să deschidă uşa. Nu uita că tu organizezi petrecerea, deci tu trebuie să te ocupi de tot înseamnă acest eveniment! O gazdă perfectă îşi întâmpină invitaţii, le arată locul la care se vor aşeza la masă, crează şi întreţine o atmosferă veselă. Dacă unii dintre invitaţi nu se cunosc, indicat ar fi să deschizi discuţii la care şi ei pot participa.
Ţine cont de gusturile culinare ale oaspeţilor!
Atenţie mare! Pregăteşte preparate astfel încât toată lumea să se poată bucura de o masă îmbelşugată! Interesează-te dacă unii dintre invitaţi nu sunt cumva vegetarieni sau dacă nu suferă alergii la anumite preparate sau ingrediente: alune, nuci, lactoză etc. Apoi, pentru a nu da greş, este indicat să pregăteşti mâncăruri tradiţionale şi care ştii sigur că-ţi vor ieşi delicioase. Nu este cazul acum să faci experimente pentru că s-ar putea să dai greş. Atenţie şi la băuturile pe care le pui pe masă! Trebuie să cunoşti preferinţele invitaţilor. Unii poate preferă vinul roşu, alţii poate vor să se delecteze cu un vin alb sau s-ar putea să nu consume deloc alcool.
Amenajează loc de joacă pentru copii!
Ştii că la tine acasă vor veni familii cu copii mici? Pregăteşte-le un loc de joacă, dar asigură-te că acesta este departe de bradul împodobit. Astfel, prichindeii nu se vor plictisi. Într-un colţ al camerei aşază jucării, cărţi de colorat, creioane şi carioci. Cei mici vor fi mai mult decât încântaţi, iar părinţii vor putea petrece în linişte.
Suficient spaţiu pentru haine
Cuierul este neîncăpător? Ar trebui să rezolvi cumva această problemă! Amenajează un spaţiu, eventual în altă cameră, în care invitaţii să-şi poată lăsa hainele, genţile şi umbrelele. Nu este indicat ca gecile şi paltoanele să stea grămadă unele peste altele. O haină de blană ar putea lăsa fire de păr pe un palton. Căciulile, mănuşile, fularele ar putea lăsa scame pe sacou sau jachete.
Oferă invitaţilor cadouri!
Evident, dacă ai invitaţi la masa de Crăciun trebuie să pregăteşti pentru fiecare în parte câte un cadou. Nu este cazul să cumperi lucruri scumpe, ci obiecte simbolice pe care ei să le primească cu drag si să-şi amintească mereu de aceste sărbători petrecute la tine acasă.
Unul dintre oaspeţi vine însoţit de anumalul său de companie? Ar trebui să amenajezi locuinţa în aşa fel încât câinele să nu dărâme nimic: vaze, obiecte de decoraţiuni interioare sau chiar bradul. Roagă-l pe stăpân să aducă jucăria preferată a câinelui, pentru ca animalul să nu se plictisească şi să facă năzbâtii. Acoperă obiectele de mobilier cu cuverturi în cazul în care Grivei va dori să tragă un pui de somn în fotoliul tău preferat.
Te-au invitat socrii la masă? Ar trebui să te prezinţi impecabil! Ştii bine că nu vei fi slăbit din ochi o clipă. Prima regulă este să nu întârzii! Dar nu trebuie să ajungi nici mai devreme.
Este recomandat să le baţi la uşă exact la ora la care ai fost invitat la masă. Nu-i lăsa să te aştepte pentru nu este politicos, dar nici nu da năvală în casa lor prea devreme pentru că s-ar putea să-i pui în încurcătură. Nu uita apoi de cadouri! Poţi cumpăra o sticlă de vin pentru socrul tău, flori şi un coş cu bunătăţi pentru soacra ta. În el poţi pune dulciuri, o pungă de cafea, un cadou, crenguţe de brad sau coroniţe. Ai putea aduce şi un cozonac. Evident, grijă mare la cum împachetezi darurile. Socrii tăi vor fi foarte atenţi la aceste detalii. Dacă ai copii, trebuie să ştii că bunicilor le place foarte mult să audă poezii, cântecele şi să fie colindaţi. Deci, învaţă-i pe cei mici să se poarte frumos şi să le facă pe plac.
În cazul în care eşti invitat să-ţi petreci Crăciunul alături de familii care au copii, ar trebui să fii cu mare băgare de seamă în ceea ce priveşte cadourile pe care le vei face. Cumpără jucării în funcţie de vârsta copiilor şi obligatoriu de calitate! Cutiile în care împachetezi păpuşile sau maşinuţele ar trebui să fie de aceeaşi mărime pentru ca cei mici să nu fie geloşi unul pe celălalt. Este recomandat să vorbeşti înainte cu părinţii şi să afli ce-şi doresc prichindeii. Poţi aduce, în loc de dulciuri din ciocolată, fructe proaspete, fructe confiate, sucuri pe bază de fructe sau nectar. Este total interzis să cumperi pentru copii animale de companie. Ei s-ar bucura foarte mult dar poate nu şi părinţii lor. Un căţeluş, o pisicuţă, un hamster sau un peruş ar fi cadouri foarte nepotrivite.
Vei petrece Crăciunul acasă la iubita ta? Pregăteşte-te atunci pentru momente romantice, mai ales dacă întâlnirea voastră va avea loc seara. Este indicat să aduci o sticlă de şampanie sau un vin bun. Atenţie la cum ambalezi sticla. Poţi opta pentru o pungă de cadouri sau chiar un suport special. Vrei s-o impresionezi pe iubita ta? Cumpără o crenguţă de brad, o lumânare parfumată şi, evident, cadoul pe care ea şi-l doreşte. Atenţie la dulciuri! S-ar putea să nu fie chiar binevenite, mai ales dacă fata se află la dietă. Şi nu uita de flori! Alege flori de iarnă în ghiveci: Crăciuniţele sunt cele mai indicate în acest anotimp.