Ai luat amendă în pandemie? Uite cum îți poți recupera banii. Descarcă formularul

Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, reprezentând amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

Astfel, de miercuri, 17 august, cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile, începând cu ziua de azi. Formularul de restituire este disponibil AICI.

Banii pot fi recuperați în mai multe moduri

În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și de documentul de plată.

Cererile pot fi depuse în format fizic, prin email sau prin împuternicit. Sumele vor fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar, la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport etc.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu Florin Salam, după complicațiile avute din cauza COVID-19?

Termenul de soluționare este de cel mult 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura a fost supusă dezbaterii publice

Formularul de intrare în România a devenit obligatoriu la data de 20 decembrie 2021. Documentul trebuia completat și semnat în primele 24 de ore, ulterior intrării în țară. Altfel, amenda era cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.

Dacă în martie 2022, Guvernul elimina obligativitatea completării și semnării formularului, numit și PLF, în iulie 2022, președintele Iohannis a promulgat legea care anulează amenzile aplicate.

Citește și: Premieră mondială! Noul vaccin bivalent anti-Covid, eficient împotriva noilor variante ale virusului

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net