ALERTĂ! Încă un bebeluș, născut la Maternitatea Giulești, infectatat cu stafilococ auriu. Patru angajate ale spitalului, purtătoare ale bacteriei
Un alt bebluș născut la Maternitatea Giuleşti a fost internat la Spitalul “Grigore Alexandrescu” cu suspiciune de stafilococ auriu. De asemenea, un raport preliminar făcut în urma controlului la maternitate, relevă faptul că au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la angajaţi ai acestei unități spitalicești.
Conform surselor medicale, bebelușul s-a născut pe 22 aprilie și a fost diagnosticat cu piodermită. El a fost internat, miercuri, la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, iar în prezent starea sa generală este bună.
Infecția cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice a fost confirmată oficial, săptămâna trecută, la doi bebeluși născuți la Giulești și internați la Grigore Alexandrescu. În cazul unui al treilea beleluș suspect, infecția a fost infirmată.
Patru angajate ale Maternității Giulești au stafilococ
Ministrul Sorina Pintea a transmis, joi, că un raport preliminar realizat în urma controlului efectuat la Maternitatea Giuleşti arată că au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la angajaţi.
Este vorba despre una dintre moașele care lucrează la blocul operator, două asistente de la salonul de nou-născuţi şi o infirmieră de la salonul de nou-născuţi
Pintea a spus că se așteaptă rezultatele probelor trimise la Cantacuzino pentru a se stabili dacă există legătură cu îmbolnăvirea nou-născuţilor.
De asemenea, patru probe sterile de apă au fost neconforme, mai spune Pintea.
"Echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical şi va dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate, asta după ce vom avea rezultatele de la probele trimise la Institutul Cantacuzino. Pentru că este nevoie de această fenotipare; în prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor", a spus Pintea într/o conferință de presă.
Potrivit unei finformări transmise, vineri, de Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” au fost internaţi cinci copii născuţi prin cezariană la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti), în perioada 25 martie - 30 aprilie, cu posibile infecţii stafilococice (MRSA).
Din cele cinci cazuri, doi au fost externaţi, iar dintre cei trei copii internaţi în prezent la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar în cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ.
De asemenea, continuă verificările foilor de observaţie ale tuturor copiilor născuţi în această maternitate, în perioada menţionată, precum şi a măsurilor de dezinfecţie şi sterilizare.
La finalul anului trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate la unitatea spitalicească de pe 30 noiembrie până pe 21 decembrie 2018.
Ce este stafilococul auriu
Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului, inclusiv la nivelul pielii sau plămânilor. Acesta se mai numește și ”superbacteria”, deoarece nu mai răspunde la acţiunea multor antibiotice.
Statisticile arataă că aproximativ o treime dintre oameni sunt purtători de stafilococ auriu, care poate produce infecţii, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebeluşilor născuţi prematur chiar septicemie. La aceste afecţiuni sunt însă predispuse doar anumite persoane.
Stafiloculul auriu se transmite prin strănut sau tuse. Astfel, pentru a evita contaminarea este nevoie de respectarea regulilor de igienă, dar şi de o floră microbiană benefică.