Algocalminul ar putea fi retras de pe piață. Motivul pentru care acest medicament este considerat acum pericol public în Europa

Algocalminul, unul dintre cele mai utilizate analgezice de către români, ar putea fi retras de pe piață din cauza riscurilor asociate cu substanța sa activă, metamizol. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a început o investigație urgentă asupra metamizolului, care este considerat un „pericol public” în Europa. Acest medicament, cunoscut pentru eficacitatea sa împotriva durerilor, este acum sub atenta observație a autorităților de reglementare din domeniul sănătății.

Farmacie. Foto: arhiva
Farmacie. Foto: arhiva

Metamizolul, un pericol necunoscut?

Metamizolul, substanța activă din Algocalmin și alte produse similare precum Novocalmin, este asociat cu un risc rar, dar grav, de agranulocitoză. Aceasta este o afecțiune severă care se manifestă prin scăderea rapidă a globulelor albe din sânge, conducând la un risc crescut de infecții și, în cazuri extreme, la moarte. Specialiștii europeni au observat o incidență mai mare a reacțiilor adverse în anumite regiuni, ceea ce a declanșat o reevaluare a siguranței acestui medicament.

Participarea României la această investigație

România va avea reprezentanți din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) care vor participa la investigația EMA. Aceștia vor contribui la evaluarea riscurilor asociate cu metamizolul și la determinarea măsurilor necesare pentru protejarea sănătății publice.

Deși riscul de agranulocitoză era cunoscut și menționat în prospectele medicamentelor care conțin metamizol, recentele cazuri letale raportate în Europa au intensificat îngrijorările. Agenția Medicamentului din Finlanda a tras un semnal de alarmă, subliniind necesitatea unei reevaluări urgente a profilului de siguranță al metamizolului. Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat că această procedură de urgență a fost declanșată din cauza numeroaselor cazuri letale înregistrate, în special în nordul Europei, unde anumite caracteristici genetice pot predispune la reacții imuno-alergice severe.

Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate”, a declarat Anca Crupariu. Ea a subliniat că în România au fost raportate doar câteva cazuri izolate, însă toate statele membre ale UE vor participa la această analiză pentru a asigura o evaluare completă și detaliată a riscurilor.

Ce urmează pentru algocalmin?

Deși în prezent nu există motive de panică, procedura de urgență declanșată de EMA indică o posibilă retragere a Algocalminului de pe piață dacă riscurile identificate se confirmă. Până la finalizarea acestei investigații, este important ca utilizatorii să fie informați și să consulte medicii înainte de a continua utilizarea medicamentelor care conțin metamizol.

Algocalminul, medicamentul popular printre români pentru tratarea durerilor, se confruntă cu o reevaluare majoră a siguranței sale din cauza riscurilor asociate cu substanța activă, metamizolul. Deși reacțiile adverse severe sunt rare, procedura de urgență inițiată de Agenția Europeană a Medicamentelor subliniază necesitatea unei atenții sporite și a unei monitorizări stricte pentru a proteja sănătatea publică. Utilizatorii sunt sfătuiți să fie precauți și să urmeze recomandările medicilor până la clarificarea situației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net