„Am venit în România pentru că este mai bine decât în India” - Povestea unui muncitor emigrant

Ultima actualizare:

România are din ce în ce mai mulţi muncitori străini. Iar de la anul, conform celui mai recent proiect de hotărâre propus de Ministerul Muncii, guvernul va suplimenta cu încă 40.000 actualul contingent de 100.000, ceea ce înseamnă că aproximativ 140.000 de muncitori străini, cu drept de lucru la noi, ar putea contribui la bugetul ţării. Click! îţi spune povestea unuia dintre aceştia.

Charly a reușit să se integreze foarte bine la noi în țară / foto: arhiva personală
Charly a reușit să se integreze foarte bine la noi în țară / foto: arhiva personală

Vă facem cunoştinţă cu Charly, un tânăr originar din India, care a preferat să vină să muncească în România. La noi lucrează de mai bine de patru ani, ca sudor. Serviciul actual îi oferă liniştea unui salariu din care îşi permite să-şi ajute familia de acasă. 

„Mă numesc Charly şi am 28 de ani. Am venit în România în anul 2019, pentru că aici este mai bine decât în India, ţara mea de origine. Aici am un salariu bun, care îmi permite să trimit în fiecare lună 3.000 de lei acasă. Familia mea este fericită, aşa că sunt şi eu fericit”, a spus acesta, în exclusivitate pentru Click! 

Şi condiţiile de trai îi sunt pe plac. Iar programul de lucru îi permite să aloce timp şi pentru pasiuni. Ba chiar s-a integrat într-o comunitate sportivă de la noi. „Locuiesc la nivelul superior al clădirii în care lucrez, am cazare, mâncare şi toate condiţiile oferite de către angajator, o companie care tratează foarte bine fiecare muncitor. Îmi plac cel mai mult oamenii de aici, pentru că au personalităţi puternice, sunt foarte buni şi prietenoşi. M-au sprijinit de fiecare dată când am avut nevoie. În timpul liber îmi place să joc cricket. Fac parte din Federaţia Română de Criket”, a mai spus Charly.

Charly: „Am un salariu bun. Pot trimite acasă 3.000 de lei pe lună”

Din 2024, încă 40.000 de străini vor putea obţine drept de muncă la noi în ţară / foto: Shutterstock
Din 2024, încă 40.000 de străini vor putea obţine drept de muncă la noi în ţară / foto: Shutterstock

Domeniile care necesită cel mai mult personal străin sunt construcţiile, industria, agricultura, HoReCa şi producţia, unde se înregistrează în continuare cea mai mare nevoie de forţă de muncă.

„Cei mai mulţi muncitori străini provin din Sri Lanka, India – ţară care începe să se claseze pe ultimul loc al preferinţelor, din cauza termenului foarte mare de aşteptare, Filipine, Malaezia şi Nepal. Bangladesh este un teritoriu destul de restricţionat pentru că mulţi dintre aceşti muncitori fug.

Un criteriu în sine pentru teritoriile din care provine forţa de muncă a ajuns să fie acela al rapidităţii cu care este obţinută viza. Autorităţile fac eforturi în momentul de faţă, însă din păcate nu este suficient, pentru că degeaba este mărit pe hârtie contingentul, dacă timpul de aşteptare pentru un muncitor străin se ridică la opt luni de zile.

În ceea ce îi priveşte pe muncitori, cei din Asia au o mentalitate mult mai calată pe îndârjirea de a munci şi a face bani, au spirit de loialitate, disciplină. Trebuie trataţi cu respect”, este de părere Oana Călin, membru în Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă.

Charly,  înainte de  a se stabili  în România / foto: arhiva personală
Charly, înainte de a se stabili în România / foto: arhiva personală

Aproape toate ţările europene au mărit acest plafon, al numărului de muncitori străini care pot primi drept de muncă în „ţara de adopţie”. Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România salută această decizie, dar estimează că nevoia reală de forţă de muncă este în prezent de peste 200.000 de muncitori străini pe an, conform solicitărilor din piaţă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net