Analiza de sânge care ne ajută să evităm multe boli: „Guvernul ar salva bani“

Indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment) este un test de sânge folosit pentru a evalua sensibilitatea la insulină și funcția celulelor beta pancreatice, furnizând informații cruciale în ceea ce privește riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul.

Indicele HOMA este un test de sânge care testează sensibilitatea la insulină / foto: Pixabay
Indicele HOMA este un test de sânge care testează sensibilitatea la insulină / foto: Pixabay

Fabius Antal, antrenor personal și consultant de bunăstare, susține pe pagina sa de Facebook că este esențial ca fiecare dintre noi să efectueze acest test, care are un cost de 60 de lei.

Rezultatele acestuia ne pot ajuta să înțelegem dacă suntem predispuși la diverse probleme de sănătate, inclusiv diabetul. Propune ca acest test să fie inclus în analizele de rutină anuale, argumentând că implementarea sa ar putea economisi resurse guvernamentale pe termen lung.

Legătura între rezistența la insulină și diabet

El subliniază legătura între rezistența la insulină și diabet, explicând că unele afecțiuni precum ficatul gras și hipertensiunea arterială pot fi asociate cu această rezistență, chiar și în absența diabetului.

Consideră că controlul predispoziției către aceste boli este crucial, iar indicele HOMA poate să ofere o perspectivă asupra acestei probleme, chiar dacă inflamația asociată nu este resimțită în mod direct de către persoanele afectate.

Antal susține că testul ar trebui să devină obligatoriu în țară, deși există unele opoziții din partea specialiștilor care îl consideră inadecvat pentru diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni metabolice. El crede că ignorarea sau respingerea acestui test ar putea fi considerată chiar un tip de malpraxis, având în vedere importanța informațiilor pe care le furnizează pentru sănătatea publică.

Rezistența la insulină este explicată ca fiind o condiție în care organismul produce insulină, însă țesuturile, mai ales cele musculare, hepatice și adipoase, devin insensibile la aceasta. Aceasta necesită producerea de insulină suplimentară pentru a transporta glucoza în celule, iar în timp, celulele beta pancreatice produc insulină suplimentară pentru a compensa această rezistență.

Un indice HOMA crescut poate sugera prezența unor tulburări metabolice care pot crește riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. De exemplu, sindromul metabolic este asociat cu un risc de trei ori mai mare de apariție a bolilor coronariene și a accidentului vascular cerebral, precum și o dublare a mortalității în aceste cazuri.

Pacienții cu diabet sunt presupuși la moarte subită

Riscul de moarte subită este de cinci ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat și de 2-3 ori mai mare la cei cu sindrom metabolic. De asemenea, sindromul metabolic crește de cinci ori riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, dacă acesta nu este deja prezent.

Indicele HOMA este recomandat în mai multe situații, printre care se numără obezitatea, evaluarea pacienților cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 28 kg/m^2, suspiciunea de rezistență la insulină, sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2 și sindromul ovarelor polichistice, scrie adevarul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net