ANM a emis cod galben de ploi torențiale. Acumulările mari de apă pot cauza inundații. Ce zone ar putea fi cele mai afectate

Miercuri dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi torențiale și vreme instabilă, care va afecta o bună parte a României. Potrivit specialiștilor, zonele cele mai afectate vor fi Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei, precum și nord-estul Olteniei.

Ploi torențiale. Foto: arhiva.
Ploi torențiale. Foto: arhiva.

Zonele vizate de codul galben

Avertizarea emisă de ANM este valabilă până la ora 23:00. Se vor înregistra averse torențiale, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, care vor dura scurt timp, dar vor fi puternice. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor atinge local între 20 și 25 l/mp, iar izolat se pot acumula chiar și peste 40-50 l/mp.

Ploi abundente în timpul zilei

Pe parcursul zilei de astăzi (miercuri, 11 septembrie), ploile vor afecta majoritatea regiunilor din țară, cu intensificări semnificative în zonele menționate. Până seara, aria ploilor se va restrânge treptat către estul și nord-estul țării, dar în continuare vor persista averse însoțite de descărcări electrice.

Acumulări mari de apă care ar putea cauza inundații

În special în Dobrogea, sudul Moldovei și Muntenia, meteorologii avertizează asupra acumulărilor semnificative de apă, care ar putea cauza inundații locale. Aversele vor cădea în reprize scurte, dar vor acumula cantități de apă semnificative, în special în zonele de munte și dealuri.

Care sunt regiunile ce ar putea fi afectate

Conform hărții meteorologice publicate de ANM, cele mai afectate zone sunt:

- Dobrogea
- Muntenia (inclusiv Bucureștiul)
- Moldova (jumătatea sudică)
- Transilvania (estul și sud-estul)
- Oltenia (nord-estul)

În aceste regiuni, există risc crescut de inundații temporare, mai ales în zonele cu relief accidentat.

Ce urmează după codul galben?

După expirarea avertizării, meteorologii estimează că vremea va continua să fie instabilă în zonele estice și nord-estice ale țării. Deși intensitatea precipitațiilor va scădea, este important ca populația să fie pregătită pentru eventuale inundații în zonele vulnerabile.

Pentru a preveni efectele negative ale vremii nefavorabile, autoritățile recomandă monitorizarea constantă a buletinelor meteo și evitarea călătoriilor în zonele puternic afectate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net