Atenție, părinți! Ce boli pot lua copiii de la animalele de companie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A venit primăvara și odată cu vremea frumoasă crește și apetitul românului pentru ieșirile în natură. Animăluțul de companie este de regulă nelipsit de la astfel de plimbări, însă nu întotdeauna experiența este una fericită. Mai ales dacă patrupedul nu este protejat împotriva paraziților care pândesc la tot pasul.

Nici bine nu a venit primăvara, că au și explodat afecțiunile de babesioză, boală transmisă animalelor de companie prin intermediul căpușelor. Cabinetele veterinare se confruntă cu tot mai multe cazuri, mai ales în rândul cățelușilor, care sunt și cei mai îndrăgiți și populari companioni.

Deparazitarea animalului este singura măsură care vă poate ține la adăpost patrupedul de paraziții din mediul înconjurător. Dacă o căpușă poate pune în pericol numai viața cățelului, alți paraziți pot atenta chiar la siguranța familiei. Și nu e deloc o problemă de neglijat, mai ales când vorbim de copii, al căror sistem imunitar este încă fragil.

”Pe lângă deparazitarea externă, care ferește animalul de căpușe sau purici, este obligatorie și o deparazitare internă la intervale regulate, pentru o protecție împotriva paraziților intestinali. Aceștia se transmit la om cu mare ușurință”, explică medicii veterinari.

Contactul strâns dintre animal și om predispune la un risc major de a contracta diferiți paraziți, inclusiv Giardia, iar cei mai expuși sunt copiii.

“Copiii sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire deoarece pun mâinile pe jos, se joacă cu obiecte care ating pământul și au tendința să-și ducă mâna murdară la ochi, nas și gură. Modul de transmitere poate fi de la inhalarea de aerosoli, la contact direct cu animalul, contact cu fecalele sau urina animalului, până la mușcatura directă”, explică Dr. Leica Laurențiu - medic primar veterinar.

Specialiștii mai avertizează că materiile fecale ale câinilor nedeparazitați intern pot conţine bacterii, viruși și paraziți care pot pot infecta adulții si copiii cu salmonela, toxocara, E-coli, giardia etc. Pentru proprietarii animalelor de companie profilaxia acestor boli este relativ simplă: administrarea pastiluțelor anti-paraziți! Se găsesc în orice cabinet veterinar și nici nu costă prea mult. În plus, sunt concepute special să fie pe gustul cățeilor, iar  unele - spre exemplu – vin ”împachetate” chiar în formă de oscior.

”Noul tratament conține doza optimă de substanță activă pentru a înlătura toți viermii intestinali, inclusiv Giardia, iar, datorită gustului său, 9 din 10 câini îl acceptă ușor și îl ronțăie singuri”, spune Ioana Lăzărescu, de la compania Bayer - producătorul pastiluțelor Drontal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
simona bucura oprescu ministrul muncii jpg
faina jpg
1 maioneza de post cu cartofi jpg jpeg
condimente jpg
hora bologna ciuleandra jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net