Care este averea medie a românilor. Suma include active financiare și locuințe

Ultima actualizare:

O discrepanță majoră între averile ascunse în afara țării și realitatea economică a majorității populației din România iese la iveală în datele oficiale publicate de portalul de taxe al Uniunii Europene. Conform statisticilor, cei mai bogați români dețin peste 10 miliarde de euro în paradisuri fiscale, în timp ce avuția medie a unui cetățean obișnuit este de doar 17.000 de euro.

Averea românilor ascunsă în paradisuri fiscale. Foto: arhiva.
Averea românilor ascunsă în paradisuri fiscale. Foto: arhiva.

Care sunt țările preferate de români pentru păstrarea averilor

Țări cu regimuri fiscale favorabile precum Dubai, Singapore sau insule din Caraibe, dar și metropole consacrate din Europa – Paris, Londra, Amsterdam sau Oslo – sunt destinații preferate pentru păstrarea și multiplicarea averilor de către o elită financiară românească. În aceste locuri, românii înstăriți au investit masiv în proprietăți, cu o valoare cumulată estimată la peste 340 de milioane de dolari, doar în segmentul imobiliar.

Însă, în afara acestor investiții vizibile, raportările europene indică sume și mai mari plasate în fonduri de investiții, acțiuni, obligațiuni sau conturi bancare din jurisdicții off-shore. Estimarea depășește pragul de 4% din PIB-ul României – ceea ce înseamnă aproximativ 10 miliarde de euro, neincluzând activele imobiliare.

În contrast, potrivit Băncii Naționale, avuția netă medie a unui român se ridică la doar 17.000 de euro. Această sumă include în proporție de 57% active financiare precum fonduri de pensii, titluri de stat sau acțiuni, iar restul de 43% provine din dețineri imobiliare, fără a se lua în calcul terenurile.

„Am avut un ritm de creștere al bunăstării printre cele mai mari din Europa"

Am avut un ritm de creștere al bunăstării printre cele mai mari din Europa. Suntem la nivelul Poloniei și Estoniei și am depășit Ungaria și alte câteva state membre. Sunt semnale bune, dar și semne că trebuie să continuăm reformele pentru a reduce inegalitățile”, a declarat Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, citat de PRO TV.

În ciuda acestor progrese, România rămâne sub media Uniunii Europene în ceea ce privește standardul puterii de cumpărare. Potrivit Eurostat, ne aflăm la 80% din nivelul mediu comunitar, iar decalajele dintre clasa de mijloc și vârful piramidei financiare devin tot mai vizibile.

În contextul în care autoritățile europene încearcă să combată practicile de evitare a impozitării prin off-shore-uri, subiectul averilor neimpozitate ținute în străinătate devine din nou o temă de actualitate. România, la fel ca alte state membre, este chemată să găsească soluții pentru a reduce acest decalaj și a aduce mai multă echitate în sistemul fiscal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mihai aftanase jpg
pensie jpeg
image png
test jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
casa png
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net