„Avocatul diavolului”. Aproape 130.000 de români cer demisia lui Victor Ciorbea
Victor Ciorbea, care deține funcția de avocat al poporului încă din 2014, este ținta unui demers de suspendare inițiat tocmai de cei pe care ar trebui să-i reprezinte. Aproape 130.000 de oameni au semnat o petiție prin care cer demiterea lui Ciorbea din această funcție, pe motiv că demnitarul nu le reprezintă interesele. Ce șansă are demersul celor care îi cer capul.
O petiție care circulă în mediul online a strâns 130.000 de semnături în doar 48 de ore. Românii cer demisia lui Victor Ciorbea, avocat al poporului care, de fapt, ar reprezenta interesele politicienilor.
„Domnule Ciorbea, Suntem nemulțumiți de felul în care vă derulați activitatea, acordând foarte puțină atenție cetățenilor și deosebit de multă grijă politicienilor acuzați sau condamnați pentru diferite ilegalități. Vă cerem să eliberați postul pentru cineva care pune interesul cetățeanului pe primul loc. Domnule avocat, sunteți concediat!”, se arată în petiție.
Lui Ciorbea i se reproșează că a întors spatele celor pe care ar trebui să-i ajute și că a făcut „blat” cu politicienii. Campania de demitere a avocatului poporului a început imediat după ce Victor Ciorbea a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu Legea 90/2001 care împiedică acum persoanele condamnate penal să facă parte din guvern. Oamenii care au semnat pentru concedierea avocatului poporului îl acuză pe acesta că, prin acest demers, face jocurile liderului PSD Liviu Dragnea, pe care condamnarea definitivă pe care o are îl împiedică acum să fie premier. Întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre această sesizare, Ciorbea a negat.
Cum poate fi demis Avocatul Poporului
Demersul organizației de clic, care a inițiat petiția, și al celor 130.000 de români care au semnat-o, are șanse mari de izbândă într-o țară care pune preț pe statul de drept. Conform Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, Victor Ciorbea poate fi demis doar de Senat, instituție care îl și numește. Pe de altă parte, avocatul poporului se bucură de imunitate sporită, căci pe durata mandatului nu poate fi reținut, percheziționat, arestat sau trimis în judecată penală sau contravențională fără încuviințarea Senatului. Totuși, prin strângere de semnături (200.000 la număr), cetățenii pot depune la Senat o cerere de demitere a avocatului poporului pentru motivele invocate.
Victor Ciorbea a ajuns în funcţia de Avocat al Poporului în aprilie 2014, acesta fiind propus de grupurile PSD din Senat şi Camera Deputaţilor. Din acel moment, Ciorbea a arătat că nu a uitat cine l-a susţinut pentru această funcţie şi a evitat sau a refuzat să atace la CCR mai multe ordonanţe simple sau de urgenţă controversate. Acesta a preferat, însă, să se asigure că mai multor politicieni sau oameni de afaceri le sunt respectate drepturile în închisoare. Citește mai multe despre Victor Ciorbea pe adevarul.ro.