Buna Vestire 2024. Tradiții și obiceiuri pe care românii le-au uitat! Ce să faci luni, 25 martie

Deja ne aflăm în Postul Paștelui, iar luni, pe data de 25 martie 2024, credincioșii vor una dintre cele mai importante sărbători din această perioadă a anului: Buna Vestire. În această zi cu o puternică încărcătură spirituală, cunoscută și ca Blagoveștenie, urmează să fie dezlegare la pește.

Buna Vestire este sărbătorită pe 25 martie
Buna Vestire este sărbătorită pe 25 martie

Buna Vestire, sărbătorită pe data de 25 martie, în acest an, este marcată cu cruce roșie în calendar. Această sărbătoarea marchează momentul în care Arhanghelul Gabriel o anunță pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus. Iar cu această ocazie importantă din calendar, credincioșii creștini vor merge la biserică, pentru a lua parte la slujbă și pentru a se apropia cu inima de semnificația acestei zile.

Desigur, de Buna Vestire există și o mulțime de tradiții, pe care în ziua de astăzi doar foarte puțini români le mai știu. De exemplu, fiind o sărbătoare din timpul Postului Paștelui, nu se oferă de pomană alimente de „dulce”, dar este permis să împărțim pește, fiind dezlegare.

Tradiții uitate de Buna Vestire

De asemenea, tradițiile din țara noastră ne spun că odată cu această sărbătoarea importantă ar trebui să împărțim unele alimente anume, cum ar fi colivă, sau colaci. Iar atunci când oferim alimentele, este cel mai bine să avem și o lumânare aprinsă, pentru sufletele celor care au murit fără lumină. În această zi de sărbătoare ar trebui să rostim și o rugăciune, pentru sufletele celor care au plecat dintre noi.

O altă tradiție care cândva era întâlnită în unele regiuni din țară, dar care astăzi a fost uitată de către mai toată lumea, ne spune să punem în pragul casei sare și pâine. Această tradiție este una veche în poporul nostru, unde se spune că aceste două alimente ar fi „mâncarea îngerilor”.

Pe lângă aceste tradiții, se mai spune că de Buna Vestire trebuie puse ouăle sub cloșcă, iar dacă vrem să avem noroc tot anul, trebuie să întâmpinăm cântatul cucului cu bani în buzunar, cât și sătui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net