Calendar ortodox 2021, 22 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Ultima actualizare:

    Calendar ortodox 2021, 22 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea BraziSfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi
Calendar ortodox 2021, 22 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea BraziSfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este prăznuit la data de 22 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 22 septembrie. Zi de post.

Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi s-a născut la începutul secolului al 17-lea şi a întrat de tânăr la mănăstire. Pentru că îi plăcea să citească este pus secretar al mănăstirii Bogdana, mănăstire la care ajunge egumen şi pe care are grijă să o reconstruiască. Este hirotonit episcop de Rădăuţi în anul 1670 şi, un an mai târziu, episcop de Roman. Atunci când Sfântul Dosofei părăseşte scaunul de mitropolit al Moldovei şi fuge în Polonia, domnitorul Dumitraşcu Cantacuzino le cere episcopilor să numească un nou mitropolit iar alegerea acestora este Teodosie. Cronicarul Ion Neculce ne spune că domnitorul Dumitraşcu Cantacuzino a fost cel mai decăzut domnitor pe care l-au avut ţările române şi că acesta se menţinea pe tron cu ajutorul tătarilor pe care-i adusese în Moldova. Pentru faptele lui, Teodosie l-a dojenit şi l-a asemuit cu Antihrist fapt care a dus la alungarea sa din scaunul de mitropolit şi închiderea sa în mănăstirea Sfântul Sava din Iaşi. Tot de la cronicarul Ion Neculce aflăm că în acele vremuri tătarii jefuiau tot ce doreau în ziua mare fără teamă de pedeapsă şi, în anul 1694 au pătrus în mănăstirea Brazi, unde l-au prins şi l-au torturat pe Teodosie pentru a le da odoarele bisericii. Pentru că nu au primit ceea ce doreau i-au tăiat capul, a doua zi după Ziua Crucii. Sfântul Teodosie de la Brazi a fost proclamat sfânt la 5 octombrie 2003.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei

 Glasul 1

Arătatu-te-ai, Sfinte Ierarhe Teodosie, sfeşnic pururea luminos şi mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai prin slujire şi mucenicie, ca o jertfă preacurată aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace şi mare milă.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei

 Glasul al 8-lea 

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Glasul Cuvântului vieţii a răsunat în Biserica lui Hristos, căci păstorul ei s-a arătat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor şi cetele călugărilor cântă într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

La 22 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Foca, grădinarul;
  • Sfântul Mucenic Isaac;
  • Sfântul Martin;
  • Sfântul Cuvios Cosma Zografitul şi 36 de cuvioşi părinţi de la Mănăstirea Zograful, din Muntele Athos;
  • Sfântul Macarie de la Jabin.
image
image
image
image
image
image
Protest sindicate educatie greva profesori 30 mai 2023 FOTO Inquam photos Octav Ganea
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
Imagine WhatsApp 2023 06 03 la 17 52 36 jpg
concediul de odihnă
laboratory 2815641 1280 jpg
mancare jfif