Calendar ortodox 2021, 3 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul

Ultima actualizare:

    Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitulfoto: Doxologia.ro
Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitulfoto: Doxologia.ro

Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este prăznuit la data de 3 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Dionisie Areopagitul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 3 octombrie.

Sfântul Dionisie s-a născut la Atena, în familie de seamă, şi a urmat la şcolile cele bune filosofia şi toate ştiinţele păgâne. Când Domnul nostru era răstignit şi întuneric s-a făcut pe pământ Dionisie, aflat la Geliopolis a spus: “Sau Dumnezeu Ziditorul întregii lumi pătimeşte sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte”. S-a întors la Atena, s-a căsătorit cu Damaris şi este ales membru al Aeropagului datorită înţelepciunii sale. Aflăm din Faptele Apostolilor că atunci când Sfântul Apostol Pavel a vorbit în Aeropag despre templul Dumnezeului necunoscut şi despre Răstignirea şi Învierea lui Hristos dar mai ales despre învierea cea de obşte, atenienii au părăsit întrunirea cu excepţia lui Dionisie şi alţi câţiva. Dionisie a învăţat de la Pavel secretele credinţei în Dumnezeu şi în anul 51 s-a botezat împreună cu toată familia sa, el devenind al doilea episcop al Atenei. Dionisie Aeropagitul l-a urmat pe Sfântul Pavel la Ierusalim unde a cunoscut-o pe Maica Domnului şi a fost de faţă şi la înmormântarea ei. După ce Sfântul Apostol Pavel a suferit moartea martirică Dionisie a plecat spre Falia împreună cu prezbiterul Rustic şi diaconul Elefterie propovăduind Evanghelia şi aducând mulţi păgâni la dreapta credinţă. În timpul împăratului Domiţian cei trei au fost prinşi şi torturaţi pentru credinţa lor şi apoi decapitaţi. Se spune că Sfântul Dionisie a mers cu capul său în mâini până la creştina Catulei pe care i l-a înmânat pentru a fi îngropat cu cinste alături de trupul său. 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul al 4-lea

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul

 Glasul 1 

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea.

La 3 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Rustic şi Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul;
  • Sfântul Mucenic Teoctist;
  • Sfântul Mucenic Dionisie şi cei opt mucenici împreună cu dânsul;
  • Sfântul Mucenic Teaghen;
  • Sfântul Mucenic Teotechi;
  • Sfântul Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.
image
image
image
image
image
image
elon musk conturat pe fundal albastru Twitter shutterstock 2221703039 jpg
pard din istambul plin de lalele jpg
permise auto jpeg
calendar ortodox 2021 22 martie sfantul sfintit mucenic vasile preotul din ancira png
Prof dr Joseph Dituri Foto Youtube jpg
bulevardul Pompeiu  jpeg