Calendar ortodox 2022, 10 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit la data de 10 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Haralambie este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 februarie.

Sfântul Mucenic Haralambie. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Mucenic Haralambie. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2022, 10 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Haralambie

Sfântul episcop Haralambie păstorea cetatea Magnesiei în vremea împăratului Septimiu Sever (193-211) povățuind și pe mulți aducând pe calea mântuirii. Când a început o prigoană împotriva creștinilor a fost prins de necredincioși și dus la judecată. În timp ce călăii îl torturau jupuindu-l din cap până în picioare bătrânul episcop le mulțumea pentru șansa de a se îmbrăca în Duh Sfânt în locul vechii pieli. Văzând acest lucru chinuitorii au căzut în genunchi și au mărturisit imediat pe Hristos iar guvernatorul i-a omorât pe loc pe cei doi care purtau numele de Vaptos și Porfirie.

Alte femei care erau martore la ce se întâmplă au crezut pe loc și au murit pentru credința lor. Atunci judecătorul Luchie a luat cu mâinile lui instrumentele de tortură și a început a-l munci pe sfânt dar mâinile i s-au rupt din coate și atârnau de trupul mucenicului. Guvernatorul Luchian a venit și el într-un suflet și a încercat să-l scuipe pe sfânt dar capul i s-a sucit într-o parte rămânând aproape neputiincios. Cei care erau de față s-au speriat și au început a se ruga de Haralabie să fie iertător cu dușmanul dar el le-a spus că el nimic nu a făcut și că pedeapsa este de la însuși Hristos. Toți cei de față care erau păgâni atunci au crezut în Dumnezeul cel Viu și au început a se ruga pentru iertare. Chiar Haralambie a adus slavă lui Dumnezeu și a cerut iertare pentru călăii săi. Îndată Luchian și Luchie s-au vindecat. Luchie s-a botezat și a devenit creștin iar guvernatorul a încetat prigoana asupra creștinilor până la noi ordine de la împărat. Mult popor alerga atunci la Haralambie pentru a se boteza și pe mulți el a tămăduit de bolile și neputințele ce le aveau.

Aceste fapte au ajuns atunci în Antiohia la urechile împăratului și acesta a dat ordin ostașilor să-l aducă spre al îl chinui. Ostașii l-au bătut în cuie pe tot trupul i-ar barba lungă a sfântului au făcut-o funie și i-au pusă de gât și așa îl trăgeau pe drumul lui spre cetatea împărătească. Pe drum, un cal a prins glas omenesc și le-a cerut ostașilor să-l elibereze, dar deși s-au înspăimântat foarte tare le-a fost frică de împărat și nu l-au eliberat. Când l-a văzut împăratul i-a înfipt trei țepușe de fier în piept și a dat ordin să fie ars încet. Cu toate astea bătrânul Haralambie era vindecat în mod miraculos de Dumnezeu și chinurile nu aveau nici o putere asupra lui. Atunci împăratul a venit cu hulă cu îndrăzneală și fără rușine asupra lui Hristos-Dumnezeu de s-a cutremurat pământul iar împăratul și eparhul Crisp atârnau în niște legături nevăzute în văzduh. Galinia, fiica împăratului a căzut la picoarele mucenicului implorând iertarea și l-a rugat pe tatăl său să creadă în Dumnezeu. Cu toate că a fost iertați frica l-a ținut trei zile și după 30 de zile a început din nou prigoana asupra creștinilor și a lui Haralambie.

Când a a hotărât să-l omoare Haralambie a primit sentința cu bucurie cântând psalmi de slavă a lui Dumnezeu, cerurile s-au deschis și a văzut pe Hristos și pe îngerii lui iar domnul i-a grăit: "Vino, Haralambie, prietenul Meu, cel ce ai răbdat multe pentru numele Meu. Cere de la Mine ce voiești și îți voi da ție". Atunci Sfântul Haralambie i-a cerut ca oriunde vor fi moștele sale să nu fie molimă sau necaz, ci numai pace și mântuire, îndestulare și înmulțire pentru nevoile oamenilor. Apoi soldații care trebuiau să-l taie au văzut slava mucenicului și acesta a murit fără tăiere sufletul lui suindu-se la cer.

Iar Galinia, fiica împăratului a cerut să se îngrijească de trupul bătrânului sfânt sfințit, iar împăratul a îngăduit ba chiar a lăsat-o să viețuiască după voia ei în dreapta credință.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni

Glasul al 4-lea

Arătatu-te-ai, Înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos și ca un sfeșnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite și ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca o comoară de mult preț a câștigat Biserica al tău cap, Sfinte Sfințite Mucenice, pătimitorule și purtătorule de biruință, Haralambie. Drept aceea se și bucură, slăvind pe Ziditorul.

 La 10 februarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfintele Mucenițe Enata și Valentina și Mucenicul Pavel;
  • Părintele Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Părintele Zenon;

La 10 februarie în calendarul ortodox 2022 mai sunt se cinstește

  • Icoana Preasfintei de Născătoare de Dumnezeu din Areovind.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net