Calendar ortodox 2022, 18 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de luni; Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Sfânta și marea zi de luni este prăznuită în anul 2022 la data de 18 aprilie în Calendarul ortodox. Sfânta și marea zi de luni zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 aprilie. Denie.

Calendar ortodox 2022, 18 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta și marea zi de luni

De astăzi încep sfintele patimi ale Domnului Nostru Iisus Hristos. În această zi este amintit Iosif ca preînchipuire a Mântuitorului. Iosif, căruia i se mai spune și cel preafrumos, a fost cel mai mic fiu al Rahilei. El a fost invidiat de frații săi din clipa în care s-a născut și după ce tatăl este înșelat cu niște zdrențe murdare de sânge că ar fi fost sfâșiat de fiare sălbatice Iosif, ca și Mântuitorul nostru, este vândut pe treizeci de arginți. Cei care-l cumpără sunt ismaeliții care la rândul lor îl vând lui Putifar, șeful eunucilor Faraonului din Egipt. Pentru că a refuzat să păcătuiască cu soția faraonului este aruncat în temnița cea mai întunecată, dar mai apoi scos și repus îndrepturi pentru că reușește să tâlcuiască visele faraonului, ajunge guvernatorul Egiptului. A trăit în chip înțelept toată viața fiind respectat pentru faptele lui bune.  Este preînchipuire a lui Hristos pentru că a fost invidiat de cei din neamul său – în cazul Mântuitorului, fariseii și saducheii-, vândut pe treizeci de arginți, este aruncat în groapa cea mai adâncă – Mântuitorul în mormânt –, de unde iese și ajunge să stăpânească Egiptul – Iisus Hristos stăpânește pese tot păcatul și ne hrănește pe noi cu pâinea cea cerească.

Pilda smochinului neroditor
Pilda smochinului neroditor

Pilda smochinului cel fără de rod

Astăzi ni se dă exemplu și pilda smochinului neroditor. “Iar a doua zi, întorcându-Se în cetate a flămânzit. și văzând un smochin lângă cale, a venit la el și n-a găsit nimic în el decât numai frunze. Sfântul evanghelist Matei ne spune: și i-a zis lui: «În veci să nu se mai facă rod în tine». și îndată s-a uscat smochinul” (Matei 21:19) , iar sfântul Evangelist Marcu ne povestește: “Iar a două zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă de va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. și a zis Iisus smochinului: «Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac»” (Marcu 11:13).  Smochinul a fost pomul din al cărui fruct au mâncat Adam și Eva și din frunzele lui și-au făcut veșmânt protopărinții omenirii și în felul acesta simbolizează păcatul. Atunci nu a fost blestemat și de aceea îl blesteamă Iisus acum, pentru că păcatul se aseamănă cu smochina: este dulce și lipicios. Părintele Nicolae Steinhardt ne învață că pilda smochinului nu este despre fruct. Ci despre păcat, pentru că nu poți pretinde unui pom să facă fruct dacă nu i-a sosit vremea, dar poți cere unui om să fie pregătit și plin de fructele credinței și ale faptelor bune în orice clipă ne cheamă Mântuitorul. Dacă roadele smochinului sunt supuse unui ciclu anual de rodire omul trebuie să fie oricând pregătit și disponibil pentru Hristos. 

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi Îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Calendar ortodox 2022, 18 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (foto: doxologia.ro)

Acest sfânt Ioan de mic l-a iubit pe Hristos și a intrat de fraged ucenic la Sfântul Grigorie iar dânsul l-a tuns la viața monahicească. I-a urmat întocmai învățătorului său cu mare smerenie și sârguință spre tot lucrul bun încât mare bucurie era pentru sfântul Grigoerie un așa ucenic ascultător și-i aducea slavă lui Dumnezeu pentru asta. În timpul ereziei iconoclaste dezlănțuite de împăratul Leon Armeanul și a prigoanei dezlănțuite de acesta împotriva bisericii lui Hristos, cuviosul Ioan i-a urmat lui Grigorie în Bizanț împreună cu Sfântul Iosif scriitorul de imnuri. Ei au umblat prin cetate sprijinind și încurajând dreptcredincioșii în fața ereticilor. Iosif a fost trimis la Roma pentru a obține sprijinul Papei dar nu a ajuns acolo fiind capturat și întemnițat în insula Creta. Cu voia lui Dumnezeu a scăpat din închisoare și s-a întors în Bizanț unde a trecut la Domnul ca să-și ia plata pentru ostenelile și nevoințele sale. A fost înmormântat cu cinste de către Sfântul Iosif chiar alătri de părintele și învățătorul său Grigorie. După aceea Cuviosul Iosif s-a mutat lângă biserica Sfântului Ioan Gură de Aur, afară din cetate unde a ridicat o biserică în cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, și acolo a adus cu cinste moaștele Sfinților Grigorie Decapolitul și pe cele ale bunului său ucenic Ioan.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Împodobindu-ți viața cu înfrânarea și omorându-ți trupul, ai biruit asuprelile vrăjmașilor, preafericite părinte și ca un vrednic ai ajuns către Viața cea fără de întristare și veșnică, pentru care roagă-te, Preacuvioase Părinte Ioan, să ne mântuim noi.

La 18 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cosma, episcopul Calcedonului; 
  • Preacuvioasa Atanasia; 
  • Sfântul nou mucenic Ioan cel din Ianina; 
  • Sfântul nou mucenic Ioan Culica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net