Care ar fi fost, de fapt, cauza prăbușirii căminului din Odorheiu Secuiesc. Tragedia în care un copil de 17 ani a murit putut fi evitată: „Clădirea trebuia golită”. VIDEO

Tragedia din Odorheiu Secuiesc a scos la iveală detalii tulburătoare și preocupările pentru siguranța clădirii. Informațiile sugerează că structura internatului a fost afectată, cel mai probabil, din cauza săpăturilor adânci lângă fundație, în timp ce lucrările de canalizare aveau loc în apropierea clădirii.

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc ar fi putut fi evitată / foto: ISU
Tragedia de la Odorheiu Secuiesc ar fi putut fi evitată / foto: ISU

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a dezvăluit că se lucra la canalizare în zonă, săpând un șanț considerabil sub clădire.

Existau semnale că pereții începuseră să crape înainte de tragedie, iar acum autoritățile examinează dacă aceste lucrări au contribuit la prăbușirea clădirii. El subliniază importanța unei anchete serioase pentru identificarea responsabililor și sancționarea lor corespunzătoare.

„Ca tată, am fost zguduit de tragedia teribilă de la Odorheiu Secuiesc. Îmi exprim sincerele condoleanțe și compasiunea față de părinți și familii și sunt îngrijorat de starea copiilor care au nevoie de tratamente și intervenții medicale.

Avem nevoie în acest caz de o anchetă cuprinzătoare cât mai curând posibil, trebuie să știm ce s-a întâmplat și ce a provocat acest accident tragic. Dacă a fost o eroare umană, cei responsabili trebuie trași la răspundere. Niciodată nu trebuie să se mai repete o astfel de tragedie!”, a transmis Kelemen Hunor, pe pagina sa de Facebook.

„E mult prea hazardat să arăt cu degetul, pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date sau deciziile luate la fața locului. Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare, asta e responsabilitatea autorităților locale”, a mai spus Kelemen Hunor. 

Ce reguli nu au respectat constructorii 

Conform purtătoarei de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc, autorizația pentru lucrările de canalizare a fost emisă, iar condițiile specifice impuneau evitarea săpăturilor mai aproape de doi metri de zidul clădirii.

Totuși, observațiile inițiale sugerează că s-au efectuat săpături în imediata apropiere a clădirii.

Informațiile din prezent subliniază discrepanțele și posibilele nereguli în desfășurarea lucrărilor. Conform autorizației de construire, săpăturile nu ar fi trebuit să se apropie la mai mult de doi metri de fundație.

Totuși, observațiile arată că aceste săpături au fost efectuate chiar la limita fundației și la o adâncime care depășea limitele permise.

Localnicii și reprezentanții școlii subliniază importanța golirii clădirii înainte de începerea lucrărilor și accentuează că lucrările în proximitatea fundației nu au fost observate sau raportate corespunzător.

„Asta e singura cauză, săpăturile. Nu clădirea este veche, ailaltă e tot așa de veche. Păi clădirea asta trebuia golită, înainte să înceapă lucrările”, susține un localnic, potrivit Observator. 

Un alt eșec teribil al autorităților

Directorul liceului a pus accent pe faptul că este crucial să se afle cum s-au efectuat acele săpături în apropierea fundației, subliniind importanța acestei informații.

Aceste detalii relevă un posibil eșec în monitorizarea și aplicarea riguroasă a regulilor impuse pentru lucrările de construcție și renovare a clădirii.

Identificarea și clarificarea modului în care aceste lucrări au fost efectuate, în ciuda regulilor stabilite, este esențială pentru determinarea cauzelor care au dus la prăbușirea tragică a internatului și pentru stabilirea responsabilităților.

Bilanțul morților tragediei de la Odorheiu Secuiesc ar putea crește

O adolescentă în vârstă de 17 ani se află într-o stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, în timp ce o altă fată a fost supusă unei intervenții chirurgicale la Odorheiu Secuiesc, iar a treia persoană rănită a fost în stare de șoc după prăbușirea parțială a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc.

Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, a menționat că pacienta în stare critică, în vârstă de 17 ani, a ajuns inițial într-o stare gravă.

Aceasta se află în prezent internată în secția clinică ATI copii, fiind intubată, sedată și într-o stare hemodinamică instabilă din cauza unui traumatism la coloană. În prezent, medicii nu pot oferi un prognostic clar asupra evoluției stării sale.

Noemi Zorgo, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a confirmat că cele două fete sunt internate la spital și se află în afara oricărui pericol. Una dintre ele a fost internată în secția de chirurgie, fiind operată pentru leziuni la nivelul umerilor.

Cealaltă fată nu prezenta leziuni fizice evidente, dar se afla într-o stare de șoc. Autoritățile au intervenit rapid după prăbușire, inclusiv pompierii, echipele SMURD, ambulanța și pompierii din satele învecinate, iar chiar și pietonii din zonă au oferit ajutor imediat.

 Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş

Autoritățile au preluat ancheta privind incidentul de la Odorheiu Secuiesc, unde un perete al internatului în care locuiau elevii de la Liceul Teoretic "Tamási Áron" s-a prăbușit.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat cazul și se concentrează pe investigarea a patru infracțiuni: ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în urma cărora un elev a decedat și alți trei au fost răniți, unul dintre aceștia fiind în stare gravă.

Gianina Oreviceanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, a explicat că procurorii vor solicita mai multe expertize, dar accesul la zona incidentului este încă limitat, nefiind posibilă o investigație extinsă la fața locului până când zona va fi securizată.

Investigația inițială a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, însă dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.

Momentan, investigația se desfășoară în rem și vizează infracțiuni de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în legătură cu prăbușirea peretelui clădirii internatului. Accesul restricționat în zonă limitează posibilitatea de a furniza mai multe detalii sau de a efectua o investigație completă la fața locului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net