Roșiile, mai scumpe decât carnea. Cât vor costa primele tomate de solar

Primele tomate cultivate în solariile încălzite au ajuns deja pe masa câtorva fermieri din Olt, iar în câteva zile vor fi livrate şi către pieţe. Preţurile însă nu vor fi pentru orice buzunar, spun producătorii, care dau vina pe intermediari şi pe marile lanţuri de magazine.

Gheorghe Domnicu spune că spre sfârşitul săptămânii va face primele livrări de roşii din solarul
Gheorghe Domnicu spune că spre sfârşitul săptămânii va face primele livrări de roşii din solarul

Sobele ard în solarii încă de la sfârşitul lunii noiembrie şi nu sunt semne că se poate renunţa curând la încălzire, iar vântul din ultimele zile a distrus multe din culturile legumicultorilor. Când oamenii se pregăteau să recolteze primele tomate de solar, mulţi s-au trezit cu producţia compromisă. Ce a scăpat va fi însă scump!

Costul de producţie a crescut cu până la 50% faţă de anul trecut, spun legumicultorii, pentru că totul s-a scumpit, de la turbă şi seminţe, şi până la îngrăşăminte, tratamente şi combustibil, asta dacă nu s-a mai investit şi în infrastructură, scrie adevarul.ro. „N-a trecut nici o noapte fără să băgăm foc, am început din 28 noiembrie. Chiar dacă a fost ziua cald, noaptea a fost frig. Ne-am produs răsadurile, pentru că dacă le mai cumpăram şi pe astea…“, spune Gheorghe Domnicu, un tânăr fermier din Scărişoara, judeţul Olt.

«Nu putem vinde roşiile sub 25 lei/kg»

Legumicultorul spune că spre sfârşitul acestei săptămâni va face primele livrări de tomate. „Sub 15 lei nu facem nimic, nu acoperim ce am băgat. Sperăm să vindem măcar cu preţul de anul trecut, dar depinde şi de cumpărător, pentru că aşa cum s-au scumpit toate, nu ştiu dacă poate să mai dea acel preţ. Anul trecut am vândut foarte puţin cu 22 şi 23 lei/kg, apoi 18-20 lei s-a vândut pentru vreo două săptămâni, după care preţul a scăzut“, a explicat Domnicu.

Având în vedere cât le-au crescut cheltuielile, legumicultorii speră să poată vinde primele cantităţi de tomate cu 25 lei/kg, însă se tem că intermediarii, în dorinţa de a-şi maximiza, ca de obicei, profitul, ar putea să le pună pe piaţă la preţuri astronomice. Este, de altfel, una dintre problemele arzătoare ale producătorilor, pentru că, spun aceştia, îşi atrag pe nedrept nemulţumirea clienţilor.

Săptămâna trecută am fost la nişte colegi, la Matca, şi castraveţii se vindeau cu 10-11 lei de acolo, dar am auzit că preţul final la cumpărători ajunge la 25 lei. Intermediarii câştigă mai mult decât noi, mult mai mult. Pune şi tu adaos 20-30%, dar nu… Decât să vândă un kilogram, mai bine vinde două-trei, dar să vândă, să nu ne blocăm şi noi“, spune producătorul pentru Adevarul.ro. 

«Intermediarii câştigă mai mult decât noi»

Roşiile atât de apreciate de români pentru gust nu sunt, în schimb, pe placul lanţurilor de supermarket-uri, pentru că sunt perisabile, şi aşa ajung preponderent în pieţe. Or, în pieţe puterea de cumpărare a clienţilor e mai mică. Dacă în supermarket un client alege adesea fără prea mari rezerve o caserolă cu roşii cherry sau alte specialităţi şi achită pentru 250 grame şi peste 10 lei, ceea ce înseamnă peste 40 lei/kg, la piaţă un preţ de 25 lei/kg este considerat deja mare.

Tot aud că se dublează preţurile, că se triplează la producător. Nici nu se dublează, nici nu se triplează. 25-30% e minim obligatoriu de adăugat, pentru că motorina s-a dublat, ţeava s-a dublat, îngrăşămintele s-au triplat, s-au cvadruplat, iar ca să scoţi minimum de profit trebuie să adaugi un 25-30%. Veniţi să vedeţi dacă aţi cumpărat voi vreodată roşii cu 30 de lei de la producător, direct.

Ei tot insistă că sunt 30—35 lei/kg. Măi, omule, tu nu înţelegi că pleacă cu 15-16-17 lei/kg?! Găseşte-ţi pe Facebook doi-trei producători şi te duci şi iei de la producător. E valabil şi pentru lapte, şi pentru făină… De ce e uleiul atât de scump acum, dacă floarea-soarelui din care s-a produs e cea de anul trecut, recoltată la un preţ mic? Supermarketul are dreptul să-ţi vândă laptele cu 7 lei, când îl ia cu 1,4 lei de la producător?“, a reacţionat şi fermierul Ionuţ Victor Radu, din Obârşia, Olt. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net