Ce a găsit poliția din Alba în pivnița unui bărbat. Cazul bizar a ajuns pe masa judecătorilor
Poliția din Alba a amendat un bărbat după ce a găsit 200 de sticle de vin în pivnița casei lui. Cetățeanul a avut o explicație cel puțin bizară, dar până la urmă instanța de judecată a decis că omul nu a greșit cu nimic.
Povestea inedită a început în anul 2020, când polițiștii i-au aplicat o amendă de 5.000 de lei bărbatului din Alba. Ulterior, acesta a apelat la intanța de judecată, cazul fiind rezolvat abia anul acesta.
Vinul a fost descoperit cu ocazia derulării unor percheziții. Autoritățile au constatat că bărbatul nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin la Autoritatea Vamală Teritorială Alba și au decis să îl sancționeze, conform Adevărul.
Vezi și: Părinți români, amendați în Germania pentru că au luat copilul în vacanță
De ce avea 200 de sticle de vin în pivniță
Bărbatul din Alba a susținut la momentul respectiv că vinul era pentru nunta fiului său, acesta fiind motivul pentru deținea o cantitate atât de mare.
„Nu a făcut dovada provenienţei cantităţii de vin deţinute, iar justificarea că aceasta era destinată pentru nunta fiului nu are relevanţă pentru considerarea caracterului contravenţional al faptei”, au susținut vameșii care au aplicat amenda.
Foarte interesant: De ce a dormit Marius Tucă o perioadă cu un pahar de vin lângă pat? Ce spune despre frică
În plus, procurorii au considerat că bărbatul „produce şi comercializează alcool etilic sub formă de coniac de casă şi ţuică, fără ca aceste produse să fie accizate”. Povestea are, totuși, un final neașteptat.
Cum a scăpat bărbatul de amendă?
În cele din urmă, povestea începută cu doi în urmă s-a soluționat în favoarea bărbatului care deținea 200 de sticle de vin. Până la urmă, acesta nu a greșit cu nimic, iar judecătoria Alba Iulia i-a dat dreptate.
„Simpla deţinere a unei cantităţi de vin nu fundamentează concluzia că este producător de vin şi urma să comercializeze respectiva cantitate. În cuprinsul procesului verbal nu s-a menţionat anul producţiei vinului, nefiind exclusă păstrarea unei cantităţi de vin provenită din producţia mai multor ani. Chiar petentul a explicat că vinul era păstrat pentru nunta fiului său şi că nu este destinat comercializării”, se arată în motivarea instanței, din 26 septembrie 2022.
Vezi și: Ce beneficii are mustul și când poate deveni periculos pentru organism
Mai mult, instanța a constatat că în procesul verbal se reţine că bărbatul ar fi deţinut 200 litri de vin, „dar nu se spune dacă a săvârşit fapta în 2020 sau 2022”.
Magistratul a mai susținut că descrierea faptei contravenţionale este deficitară în procesul verbal. Astfel, există o contradicţie între cele reţinute de Parchet - 124 litri alcool etilic sub formă de ţuică şi coniac de casă, respectiv cele reţinute în procesul verbal (200 litri de vin) încheiat de către vameși, scrie Adevărul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!