Ce beneficii are mustul și când poate deveni periculos pentru organism
Toamna vine cu multe bucurii, iar una dintre ele cu siguranță este mustul. Această băutură delicioasă e plină de vitamine și are numeroase beneficii pentru organism. Totuși, există un moment când ea poate deveni periculoasă.
Ce beneficii are mustul? Conține un antioxidant-minune
Mustul abundă în vitamine şi antioxidanţi cu proprietăţi antitumorale. Această băutură este chiar recomandată pentru a preveni şi a trata numeroase boli, de ochi, de inimă, de rinichi, de stomac, de nutriţie, de imunitate, precum şi pentru a preveni şi trata anemia, astenia, gingivita sau durerile reumatice.
Foarte interesant: Alimentul care nu expiră niciodată! Toată lumea se miră când află despre ce e vorba
Deoarece conține resveratrol, care este un „antioxidant-minunte”, mustul poate împiedica apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii.
„Este indicat persoanelor bolnave de cancer, dar şi celor predispuse la această cumplită afecţiune deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul.
Mai mult decât atât, acelaşi resveratrol are proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă. Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie, conform Adevărul.
Mustul are grijă de inimă
Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale.
Mustul are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare, conform sursei citate.
Când devine periculos mustul
Există și un pericol care poate fi declanșat de această băutură. Totul are legătură cu procesul de depozitare. Dacă este lăsat la fermentat în spațiu închis, este interzis să intri în încăpere fără a o aerisi înainte. În unele cazuri, doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.
Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la comă şi deces.
Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, butoaiele cu must nu trebuie depozitate în beciuri sau spații care nu au căi de aerisire.
„Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce totuși într-un spațiu închis, este interzisă intrarea fără o aerisire în prealabil. Mai concret, deschizi ușa să intre aer de afară și aștepți minim jumătate de oră până vei intra!”, spun specialiștii de la IGSU, conform Adevărul.
.Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!