Ce au decis procurorii în legătură cu momentul în care Alexandra Măceșanu putea fi salvată, dar polițiștii l-au ratat

Ultima actualizare:

Alexandra Măceșanu avea „şanse efective de salvare”, spun procurorii din Craiova la patru ani de la tragedie care au decis trimiterea în judecată a șefului Poliției Caracal și a încă trei polițiști, pentru modul în care au intervenit pentru salvarea tinerei aflată sechestrată în casa lui Gheroghe Dincă. Procurorii arată că, dacă ar fi intervenit la timp, ”ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei”. În schimb, modul în care au acţionat a dus la o întârziere de 14 ore.

image

”Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracţiunii de abuz în serviciu”, potrivit procurorilor.

Nimic nu s-a făcut cum trebuia

„În data de 25 iulie 2019, Nicolae Mitrea, în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceşanu şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o:

* nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei

* nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia,

* nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare,

* nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale.“

Nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu

Potrivit procurorilor, inculpatul a încălcat Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române şi privind statutul poliţistului. ”Fapta a fost de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, mai spun procurorii.

Au tergiversat cercetările

V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu:

* nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A.

* nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta,

* nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal.

Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei.

Întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, arată procurorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net