Ce salariu are un nepalez care lucrează la un supermarket de la noi din țară: „Cel mai greu este..”

România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, iar pentru a susține economia, autoritățile au aprobat aducerea a încă 100.000 de muncitori din afacerea non-UE. În această ecuație, aproape 150.000 de angajați asiatici contribuie deja la dezvoltarea economiei românești. Printre aceștia se numără și un nepalez care lucrează la un supermarket din București, povestind despre viața și dificultățile sale.

Cât câștigă un nepalez care lucrează într-un supermarket în România.
Cât câștigă un nepalez care lucrează într-un supermarket în România.

Salariul unui nepalez în România

Un nepalez care lucrează la un supermarket din București a explicat că, pe lângă salariul lunar de aproximativ 2.400-2.500 de lei, cel mai greu aspect al vieții sale este drumul până la locul de muncă. „Facem o oră și jumătate până la muncă și la întoarcere, la fel. Este greu pentru că muncim 8 ore în supermarket și pierdem 3 ore pe drum”, mărturisește angajatul, subliniind că distanța considerabilă de parcurs pentru a ajunge la locul de muncă reprezintă un factor de stres semnificativ.

Cu toate acestea, pentru acești muncitori, venitul lunar în România reprezintă o oportunitate semnificativă comparativ cu veniturile din țările lor natale. Mulți dintre ei trimit o parte din bani acasă, ajutându-și familiile rămase în Nepal, Sri Lanka sau India.

Piața muncii din România 

În condițiile în care România se confruntă cu peste o jumătate de milion de locuri de muncă vacante, Guvernul a aprobat importul unui număr semnificativ de muncitori din afacerea non-UE pentru a acoperi nevoile pieței muncii, în special în domenii precum construcții, restaurante și activități de curierat. Totuși, recrutarea acestora nu este lipsită de provocări. Procedurile birocratice pot dura între 4 și 6 luni, iar multe dintre țările sursă, cum ar fi Nepal, India sau Sri Lanka, au angajați care sunt mai degrabă temporari, folosind România ca o rampă de lansare spre Occident.

7 din 10 muncitori asiatici angajați în România prestează munci necalificate

Statisticile arată că 7 din 10 muncitori asiatici angajați în România prestează munci necalificate, însă cei cu experiență și calificări pot câștiga salarii de peste 7.000 de lei. Totodată, adaptarea acestora la viața din România este o provocare continuă. „Ca productivitatea lor să fie bună și integrarea în muncă rapidă, trebuie să facem și acomodarea lor în țară”, spune Melania Pop, directorul unei firme de recrutare. Aceasta menționează importanța familiarizării muncitorilor cu legislația locală, furnizarea de suport pentru documente, învățarea limbii române și chiar traducerea procedurilor de la locul de muncă pentru a-i ajuta pe angajați să se integreze mai ușor în echipele de lucru.

Criza forței de muncă din România este agravată de un fenomen observat la mulți muncitori asiatici: plecarea acestora spre alte țări din Uniunea Europeană, în special după aderarea României la Schengen. Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre acești angajați aleg să părăsească România pentru oportunități mai bune în alte state europene. Acest fenomen este o provocare majoră pentru economia românească, care se luptă să mențină un echilibru între nevoile pieței muncii și migrarea forțată a multor muncitori asiatici către vestul Europei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
village 3735180 1280 jpg
Groenlanda - aisberg - Polul Nord FOTO Shutterstock
Care sunt cele 7 țări din Uniunea Europeană care nu folosesc moneda euro, foto Shutterstock jpg
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
dictionar, foto shutterstock jpg
ciuperci jpg
LIESL BENECKE MINIONI GUINNESS jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net