Ce salariu are un polițist de la Rutieră, în 2023. Cât câștigă, în schimb, un șef din Poliție pe lună

Dacă aveai impresia că polițiștii de la Rutieră câștigă extrem de mult, te înșeli. Salariul unui agent de la Brigada Rutieră reflectă o realitate deloc încurajatoare, în ciuda faptului că în fiecare an mii de tineri se angajează într-o luptă acerbă pentru a accede la Academia de Poliție cu speranța unui venit stabil și a unui trai decent.

Ce salariu are un polițist de la Rutieră, în 2023 / Foto: Arhiva Click!
Ce salariu are un polițist de la Rutieră, în 2023 / Foto: Arhiva Click!

Sindicatul Național al Polițiștilor (SNPPC) a prezentat ce salariu are un polițist de la Rutieră, în 2023. După 3-4 ani de studiu și antrenamente intense, la Academia de Poliție, tinerii ofițeri câștigă puțin peste salariul minim pe economie, în timp ce, șefii din Poliție pot ajunge la un salariu de peste 20.000 de lei, mult peste venitul mediu din România.

Ce salariu are un polițist în 2023

Așadar, indiferent dacă activează în cadrul Brigăzii Rutiere sau în altă secție de Poliție, ofițerii debutanți primesc un salariu de încadrare de 2.200 de lei, la care se adaugă 400 de lei pentru chirie pentru cei repartizați în localități diferite de cele de domiciliu. Potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor (SNPPC), această sumă este departe de a fi motivată pentru noua generație de polițiști, determinând tot mai mulți tineri să renunțe la cariera în uniformă încă din primul an.

De asemenea, susține că aceste venituri sunt substanțial mai mici decât necesitățile reale ale unui polițist, generând o tendință crescută de demisii încă din primul an de angajare. Cu un deficit de aproximativ 50.000 de angajați în sistemele de apărare, ordine publică și securitate națională, multe posturi rămân neocupate, iar școlile postliceale sunt doar pe jumătate populate. Sindicaliștii din Poliția Română sugerează, în acest context, că, dacă se dorește desființarea unor instituții, poate ar trebui să se ia în considerare și o reevaluare a situației în ceea ce privește Poliția.

Cât câștigă un șef din Poliție

În schimb, șefii din Poliție pot ajunge la un salariu de peste 20.000 de lei, mult peste venitul mediu din România. Cei care ocupă funcții de comandă pot beneficia de venituri de peste 24.000 de lei net, însă acest lucru depinde de departamentul sau secția pe care o conduc, existând și ofițeri cu funcții de conducere care câștigă sub 5.200 de lei. În funcție de vechime și experiență, cei care nu dețin funcții de conducere au venituri cuprinse între aproximativ 2.400 de lei și puțin peste 10.000 de lei.

Un vânzător câștigă mai bine ca un polițist

Un polițist câștigă mai puțit decât un vânzător. De exemplu, salariul unui vânzător într-un magazin dintr-un mall este de 3.000 lei net lunar, la care se adaugă bonusuri. Un vânzător într-un showroom de gresie și faianță are salariul de 4.500 de lei net lunar, iar cel de la la fast-food are salariul net lunar de aproximativ 3.500 lei net, potrivit Antena3.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net