Ce trebuie să ştii despre partea ta de plată la Casco

Ultima actualizare:
Alexandru Grecu, director  executiv Sab Broker de Asigurare
Alexandru Grecu, director executiv Sab Broker de Asigurare

Ai o maşină mai nouă de 10 ani şi vrei s-o asiguri printr-o poliţă Casco? Va trebui să fii foarte atent la ofertele de pe piaţă, deoarece acestea pot veni „la pachet” şi cu o franşiză - acea sumă de bani pe care va trebui să o achiţi tu în caz de accident. Alexandru Grecu, director executiv Sab Broker de Asigurare, ne spune ce trebuie să ştim despre franşiză şi la ce să fim atenţi când semnăm poliţa de asigurare.

Ce este franşiza?

Franşiza reprezintă o anumită sumă de bani pe care o plăteşti în caz de avarie, res--tul fiind achitat de către firma de asigurări. Franşiza cel mai des întâlnită în contractele de asigurare este setată la valoarea de 100 de euro, dar poate fi stabilită şi printr-un procent din suma asigurată, de 1% sau mai mult. De exemplu, dacă asiguri o maşină care are suma asigurată stabilită la 12.500 de euro, iar franşiza fixă este de 1% din aceasta, atunci franşiza ta va fi de 125 de euro. 

Ce tipuri există 

Există societăţi de asigurare care au în oferta lor poliţe Casco ce pot fi încheiate atât cu franşiză, cât şi fără, iar la alte firme franşiza este obligatorie. Aceasta este ori fixă, iar atunci plătim o anumită sumă de bani, care este standard, indiferent de valoarea daunei, ori este procentuală. Franşiza procentuală se aplică, de cele mai multe ori, în cazuri de furt şi avarie totală. Există firme de asigurare care îţi percep franşiza în etape. „Este vorba despre franşiza progresivă”, ne explică Alexandru Grecu. Astfel, după al doilea accident pe care îl faci, franşiza poate ajunge la 150 de euro, iar pornind de la al treilea accident suma creşte la 300 de euro. 


    Alexandru Grecu, director  executiv Sab Broker de Asigurare
Alexandru Grecu, director executiv Sab Broker de Asigurare

Poliţă cu sau fără franşiză?

O poliţă Casco fără franşiză te va costa puţin mai mult faţă de prima de asigurare pentru o poliţă cu franşiză. „Înainte de a te decide dacă achiziţionezi o poliţă cu franşiză sau fără, gândeşte-te la cheltuielile sau economiile pe care le-ai putea face în ambele situaţii”, ne-a spus Alexandru Grecu. „De exemplu, dacă iei o poliţă fără franşiză, vei plăti mai mult prima de asigurare, dar, în caz de accident, vei fi despăgubit în totalitate. Pe de altă parte, dacă alegi varianta cu franşiză, vei avea o primă de asigurare mai mică, însă va trebui să scoţi bani din buzunar în caz de daună”. 

Trebuie să iei în calcul şi istoricul tău personal. Dacă maşina ta nu a fost, de-a lungul timpului, implicată în accidente, atunci nu are rost să plăteşti mult pentru o poliţă Casco, având în vedere că, poate, nici nu vei avea nevoie de ea. În acest caz, poţi opta pentru o poliţă cu franşiză, în ideea în care prima de asigurare e mai mică. Însă, dacă în fiecare an maşina a suferit avarii, atunci ar trebui să alegi varianta fără franşiză. În cazul unui nou accident cu daune costisitoare este bine pentru tine ca firma de asigurare să te despăgubească în totalitate şi să nu ajungi în situaţia de a trebui să scoţi şi tu bani din buzunare. 

Avantajele unei astfel de asigurări

Avantajul unei poliţe cu franşiză apare atunci când daunele sunt de valori mari. Să luăm ca exemplu un contract de asigurare Casco pentru care plăteşti o franşiză de 100 de euro în cazul unei avarii parţiale. Dacă valoarea daunei este mică, în cazul de faţă 100 de euro sau sub 100 de euro, sistemul franşizei nu este deloc avantajos, tu fiind cel care va suferi cheltuielile, din bugetul propriu. Dacă, dimpotrivă, daunele se ridică la valori mari, de exemplu 1.000 de euro, atunci evident că este avantajos: tu vei plăti 100 de euro, în timp ce firma de asigurare va plăti restul. Practic, franşiza trebuie achitată indiferent de valoarea daunei. 

Când poate înlocui poliţa Casco poliţa obligatorie RCA

Dacă ai fost implicat într-un accident rutier, tu nefiind vinovat de producerea lui, îţi poţi repara maşina pe Casco, renunţând la RCA-ul şoferului vinovat. „Acest tip de daună se numeşte daună cu regres, iar în acest caz asigurătorul ştie că nu a fost vina ta. Așadar, în continuare istoricul tău va rămâne acelaşi şi nu vei plăti nici franşiza. Sunt foarte multe persoane care aleg această variantă, deoarece cu poliţa RCA lucrurile se pot complica, iar procedeul de despăgubire este mai greoi. Atenţie însă! Există firme de asigurare care nu iau în considerare acest tip de daună cu regres şi te poţi trezi că trebuie să plăteşti franşiza şi că istoricul tău personal este încărcat degeaba. 

La ce să fii atent când cumperi o poliţă de asigurare facultativă 

- Citeşte cu atenţie cererea de asigurare - Mare atenţie la cererea de asigurare care îţi este prezentată de agentul asigurător înainte de semnarea contractului! Aici sunt trecute absolut toate clauzele de despăgubire. Vei şti de la bun început care sunt riscurile asigurate şi care nu. Asta, ca nu cumva, după ce ai făcut achiziţia, să apară surprize neplăcute. 

- Nu înţelegi o anumită clauză? Întreabă vânzătorul! „Există foarte multe situaţii în care clienţii nu înţeleg anumite clauze, dar, de ruşine, nu întreabă vânzătorul. Trebuie să ştii ce semnezi, trebuie să ştii care sunt drepturile tale, iar pentru asta trebuie să înţelegi cap-coadă contractul şi clauzele pe care le conţine”, ne sfătuieşte Alex Grecu. 

- Ai plătit? Păstrează chitanţa! Dacă alegi un agent de asigurări de la care să cumperi poliţa, după ce ai achitat suma de bani, păstrează chitanţa! În cazul unui accident, dacă vei cere despăgubiri, firma de asigurare îţi va solicita dovada plăţii poliţei. Au existat foarte multe situaţii când agentul de asigurare a întârziat virarea banilor către firma de asigurare. Astfel, mulţi clienţi nu figurau în baza de date a acesteia, deşi cumpăraseră poliţe de asigurare. Dacă prezinţi chitanţa, vei face dovada plăţii, iar asigurătorul te va despăgubi. Cum îşi recuperează el banii de la agent sau broker nu mai este problema ta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net