Centura Verde București-Ilfov, înscrisă ca amendamente la noul cod silvic. Ministerul Mediului susține oficial demersul

Centura Verde București-Ilfov, înscrisă ca amendamente la noul cod silvic. Ministerul Mediului susține oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic. Aniversarea unui an de la startul proiectului.

După ce, de aproape jumătate de an, proiectul de lege ce constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov zace blocat la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru agricultură, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde face pivotul pe noul cod silvic și, cu sprijinul Ministerului Mediului și al unor parlamentari din tot spectrul politic, îl depune ca amendamente.

Înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, proiectul a avut inițial un parcurs pozitiv, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele. Până acum, la comisiile anterioare din Camera Deputaților, forul decizional, a obținut de fiecare dată unanimitate. De asemenea, în prealabil, proiectul a fost adoptat cu unanimitate de către Senat și tot cu unanimitate a trecut de comisiile acestuia.

Însă blocajul de la ultima comisie, cea pentru “agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice”, blocaj ce însumează aproape jumătate din vârsta pe care o are demersul, a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară.

Drept urmare, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost cocreat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER) , aceste amendamente au fost asumate în calitate de autori de mai mulți parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Președintele Senatului, Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL), Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției), Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoș Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) și Adrian Giurgiu (deputat USR).

Ministerul Mediului susține oficial demersul

Noul Cod Silvic urmează să fie adoptat repede / foto: Alex Găvan
Noul Cod Silvic urmează să fie adoptat repede / foto: Alex Găvan

De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit.

Al treilea și ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere.

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui proiect de sănătate publică”, a declarat Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

„Noul Cod Silvic urmează să fie adoptat pe repede înainte, sub presiunea pierderii banilor din PNRR. El trebuia adoptat încă de anul trecut. Deși acesta ratează reforma sistemică, conține totuși niște sâmburi de reformă, susținuți de către Ministerul Mediului și foarte mulți politicieni: protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului și Ilov ca prim pas pentru constituirea centurii verzi a Bucureștiului, protejarea arborilor remarcabili, acces nerestricționat în pădure, pentru recreere, sau transparentizarea procesului de amenajare a pădurilor”, a spus și Florin Stoican, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați”

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține proiectul de lege ce își propune protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din alte orașe ale țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
charlote russ copii cap video jpg
tara berry guinness world records jpg
protest sani goi madrid profimedia (2) jpg
290028763 5334054453283651 3491975795544008972 n jpg
telefoane ieftine digi romania jpg
calendar png
snail 600148 1280 jpg
cirese jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net