Ce locuințe nu vor mai putea fi închiriate? Veste proastă pentru românii care caută chirie ieftină
Veste proastă pentru românii care doresc să caute o chirie ieftină, după ce parlamentarii au depus un proiect de lege care scoate din joc o categorie de locuințe.
Concret, vorbim de apartamentele sau garsonierele care se află în blocurile incluse în clasa I de risc seismic. Proprietarii acestor imoblie nu le vor mai putea da spre închiriere, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de Guvern.
Măsura se va aplica și în cazul caselor aflate în aceeași situație, iar amenzile sunt usturătoare. Așadar, este greu de crezut că vreun proprietar aflat într-o astfel de situație va mai risca să scoată la închiriere asemenea locuințe.
Veste proastă pentru românii care caută chirie ieftină. Locuințele cu risc seismic nu vor mai putea fi închiriate
În proiectul de lege se menționează clar faptul că se va interzice “închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.
Vestea este teribilă atât pentru cei care caută chirie ieftină, dar, evident, și pentru proprietarii imobilelor din clădiri cu bulină.
Aceștia din urmă vor pierde un venit substanțial. Ei și vor putea închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate la clasa I de risc seismic doar după consolidarea blocului în care se găsesc locuințele.
Locuințele din blocuri cu bulină nu vor mai putea fi închiriate. Amenda este uriașă
Proprietarii acestor apartamente se vor juca cu focul dacă încearcă să primească persoane care caută o chirie mai ieftină. Amenzile pe care le vor risca cei ce vor pune la închiriere locuințe situate în clădiri cu risc seismic vor fi cuprinse între 50.000 și 75.000 de lei, scrie Antena 3.
Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament pentru a fi dezbătut și votat. O altă mențiune importantă îi implică pe cei care dețin clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I.
Aceștia vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea clădirilor. Nerespectarea termenelor propuse în proiectul de lege se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
În primul rând, proprietarii vor avea la dispoziție doi ani pentru realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii, de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate. Ulterior, vor avea timp încă doi ani pentru începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii.
Românii care caută chirie ieftină nu mai pot închiria locuințele cu risc seismic. Câte blocuri cu bulină sunt în București
În prezent, în cel mai important oraș al țării există aproximativ 363 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, conform datelor oferite de AMCCRS. Lista completă poate fi consultată aici.
Totodată, potrivit celor de la Admnistrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), în Capitală se mai află și 373 de clădiri în clasa a-II-a de risc.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!