Cine a fost Sfântul Proroc Ieremia. Se sărbătorește mâine și e dezlegare la pește
Sfântul Proroc Ieremia se sărbătorește în calendarul ortodox la data de 1 mai, în fiecare an. El a fost unul dintre profeții considerați mari, ai Vechiului Testament. Tot mâine este și dezlegare la pește, la fel ca în toate zilele de miercuri și vineri între sărbătoarea Învierii și Înălțarea Domnului, care în acest an este la 28 mai.
Sfântul Proroc Ieremia, a profețit robia babiloniană și dărâmarea Templului
Ieremia este considerat sau poate fi considerat un personaj tragic. Reprezentant prin excelență al compromisului, se simte împresurat de singurătate și e complet copleșit de sentimentul inutilității. În timpul său, imperiul Asirian ajunsese la decadență și era evidentă ascensiunea imperiului neobabilonian. Ieremia a profețit timp de 40 de ani sub cinci regi captivitatea babiloniană și căderea Ierusalimului, dar nici unul din cei în a căror mână se afla destinul iudeii nu l-au ascultat. După cucerirea cetății Ninive, la conducerea imperiului vine celebrul Nabucodonosor, care avea să cucerească și să îngenuncheze Ierusalimul pentru prima oară. Profetul Ieremia duce o politică defetistă în mijlocul unui popor care ar fi avut mai degrabă nevoie de încurajare și îndemn la rezistență.
În ciuda sfaturilor sale, regele Ioachim al Iudeii duce o politică pro-egipteană, determinându-l pe Nabucodonosor să se concentreze asupra Ierusalimului, care la 16 martie 597, în urma unui asediu puternic, este cucerit, iar regele Ioachim capturat și dus în exil împreună cu o mare parte a populației. Tot la porunca lui Nabucodonosor, templul de pe Muntele Sion este jefuit de odoare și distrus iar zidurile cetății sunt dărâmate. În timpul acestui jaf a dispărut și chivotul lui Dumnezeu care conținea tablele Legii, un vas cu mană mereu proaspătă și toiagul înfrunzit al lui Aron. Chivotul este considerat și în ziua de astăzi dispărut pentru că nicio informație nu ne arată că ar fi fost distrus.Pentru Ieremia, Nabucodonosor este unealta cu ajutorul căreia Dumnezeu pedepsește poporului Iudeu necredincios și astfel împăratul babilonian devine omul lui Dumnezeu, iar ceea ce i se supune lui, lui Dumnezeu i se supune.
Sfântul Proroc Ieremia a fost unul din marii poeți ai antichității
Plângerile lui Ieremia sunt printre cele mai frumoase poezii ale Vechiului Testament. Cartea are cinci poeme de câte 22 de strofe fiecare, adică numărul de litere ale alfabetului ebraic, iar la primele patru poeme primul cuvânt al fiecărei strofe începe cu litera respectivă, în ordine. Vechea poezie ebraică nu poate fi înțeleasă nici în limbile greacă și latină, și cu atât mai puțin în limbile moderne. Din text reiese evident că autorul a văzut cu ochii lui evenimentele tragice din preajma cuceririi Ierusalimului și a scris ceea ce trăia în realitatea imediată.