Cine sunt românii care vor primi salarii mai mari, vouchere, dar și scutiri de impozite. Se aplică chiar de azi, 1 iunie

1 iunie 2023, Ziua Copilului, vine cu reguli noi pentru români. Unii vor beneficia de salarii mai mari, scutiri de impozite, vouchere, taxe suspendate pentru şoferi, dar şi locuri de parcare mai scumpe în unele părţi. 

Salarii mai mari şi scutiri de impozit pentru unii români / Foto: Pixabay
Salarii mai mari şi scutiri de impozit pentru unii români / Foto: Pixabay

De astăzi, 1 iunie 2023, vor creşte salariile din administraţia publică, personalul TESA din Educaţie şi MAI, iar lista românilor care nu vor mai plăti impozit pe salariu se măreşte. Tot de azi, taxa de pod de la Feteşti va fi suspendată, dar parcarea în Mamaia va costa mai mult, unii români se vor putea bucura de vouchere de 300 de lei pentru Ziua Copilului, iar în ceea ce priveşte sănătatea, cei bolnavi de cancer pot face PET-CT fără aprobarea CNAS.

Taxa de pod de la Fetești, suspendată

„Este oficial, de la 1 iunie întră în vigoare suspendarea taxelor de pod peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă. Această derogare intră în vigoare de la 01 iunie, ora 00:00 și va fi valabilă până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii august.

Am fost astăzi pe șantierul Podului peste brațul Borcea A2 împreună cu responsabilii din partea CNAIR, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare și consolidare pe calea 2 aferentă podului, dar și pentru a sprijini și presa, în același timp, antreprenorul, astfel încât să putem ridica restricțiile de trafic din zonă, cât mai repede. 

Acest pod face parte din cele 4 construite în urmă cu aproximativ 40 ani peste Dunăre, fiind toate reabilitate în ultimii 3 ani, mai puțin acest ultim sector aferent Podului Borcea, cel mai dificil, aici fiind cea mai degradată porțiune, a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și prim-vicepreședinte PNL Ilfov, relatează Antena3.ro.

Locuri de parcare mai scumpe

Începutul sezonului festival vine și cu prețuri mai mari pentru locurile de parcare din Mamaia, tariful va începe de la un leu pe oră, 10 lei pe zi, pentru 7 zile cei ce vizitează stațiunea vor scoate din buzunar 50 de lei, pentru 30 de zile - 150 de lei, iar anual - 199 de lei.

De asemenea, în stațiunea Mamaia vor și patru locații încadrate ca și Zona 0 de taxare în perioada 1 iunie până la 31 august 2023: Parcarea Supraetajată Albatros, Parcarea Promenada 2 (tronson între cuprins între Castel şi Hotel Iaki), Parcarea Zona Pasarela Rex și Parcările situate în Zona Nord Summerland. Programul de taxare va fi de luni până duminică, 00.00-24.00, iar tariferele vor fi: 4 lei pe oră, 30 de lei pe zi și 100 de lei pentru 7 zile.

Salarii mai mari şi scutiri de impozite

Începând cu 1 iunie 2023 vor crește salariile mai multor categorii de români: bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare („Administrație”). Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022. 

„Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a declarat MArius Budăi, ministru al Muncii și Protecției Sociale din România, conform sursei citate mai sus.

Așadar, începând de astăzi, salariile se majorează cu 10% pentru o anumită categorie de angajați români, inclusiv majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei. 

„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. 

Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă”, au adăugat reprezentanții Ministerului Muncii.

Cresc salariile și pentru angajații MAI

Salariile cresc, începând din 1 iunie, şi pentru angajații care lucrează în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc pe 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului și reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI.

Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.

Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, se arată într-un comunicat emis de MAI. 

Cine nu va plăti impozit pe salariu

În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu. Însă, se măreşte lista angajaţilor români care vor beneficia de cunoscuta facilitate fiscală cu privire la impozitul pe salariu.

Așadar, salariații din IT din cadrul instituțiilor publice locale, după cum se arată în textul unui ordin iniţiat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării și salariaților din instituțiile publice locale vor beneficia și ei de această facilitate. „Instituții publice locale” este o denumire generică ce include, conform legislației, comunele, orașele, municipiile, sectoarele municipiului București, județele, municipiul București, instituțiile și serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanțare a activității.

Bolnavii de cancer pot face PET-CT fără aprobarea comisiei CNAS

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații. 

Tot de la aceeași dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.

Aceste noutăți au fost aprobate în cadrul şedinţei executivului și sunt prevăzute într-o Hotărâre de Guvern care modifică şi completează actul normativ similar privind programele naționale de sănătate.

Aceeași hotărâre mai prevede că începând cu data de 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice”, au transmis într-un comunicat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vouchere de 300 de lei pentru Ziua Copilului

Românii pot primi noi vouchere cadou de la angajatori, inclusiv pentru 1 Iunie, Ziua Copilului, venituri neimpozabile în cazul în care valoarea voucherelor pentru copii nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Așadar, conform Codului fiscal, „cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în sumă de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale". Pentru ca veniturile acestea să nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

De reținut! Aceste vouchere pentru copii trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern!

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

image
image
image
image
image
image
Vocea Romaniei seyon nou jpg
shutterstock 179983460 jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
front casa 1 jpg
Crizantemă jpeg
Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei (foto: Facebook / Nicușor Dan)