Click! te învaţă cum să te răcoreşti fără să ai probleme

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Arşiţa care a pus stăpânire pe România ne obligă să luăm decizii greşite. În primul rând, să răcim exagerat încăperile sau maşinile, să bem lichide reci sau să mâncăm îngheţată. Iată câteva reguli bune de urmat pe caniculă pentru a evita problemele grave.

Temperatura în casă şi la birou

Venind din canicula de afară ai tendinţa să setezi aparatul de aer condiţionat pe o temperatură mult prea joasă, iar diferenţa aceasta este periculoasă, putând duce la şoc termic, mai ales la copii.

Temperatura ideală pe care să setezi aerul condiţionat este cu câteva grade mai mică decât cea de afară şi în niciun caz mai jos de 24-25 de grade Celsius.

Temperatura  lichidelor

Apa. Cea mai bună este apa minerală. Atenţie! Alegeţi sortimentele bogate în sodiu (mai mult de 100 g sodiu la un litru). De ce? Corpul pierde nu doar lichide prin transpiraţie, ci şi minerale şi săruri.

Nu prea bună: apa de la robinet, pentru că nu conţine minerale. Dacă nu aveţi de ales, amestecaţi-o cu suc de mere.

Recomandări generale: temperatura ideală pentru consum este 20 de grade Celsius. Cel mai bine este să nu beţi apă de la frigider. Aceasta are un efect de încălzire a corpului, pentru că stomacul trimite semnalul: este prea rece. Urmarea: corpul se încălzeşte suplimentar, iar noi începem să transpirăm.

Ceai şi cafea. Acum este ideal să bei ceai cald de mentă, recomandat chiar de populaţiile nomade din deşert. Lăsaţi-l să se răcească puţin.

Atenţie: evitaţi, pe caniculă, ceaiurile cu gheata din comerţ - conţin prea multe calorii şi sunt, de cele mai multe ori, prea reci.

Recomandări generale: ceaiul negru şi cafeaua stimulează eliminarea apei din corp. Beţi cel mult două ceşti de cafea pe zi. Cel mai bine este să alegeţi sortimentele decofeinizate.

Truc: puneţi un praf de sare în filtrul de cafea sau de ceai - îmbunătăţeşte gustul, iar apa rămâne mai mult timp în corp.

Acoperă tot corpul

Nu este indicat să părăseşti locuinţa între orele 12-17, când soarele este foarte puternic. Dacă nu ai încotro, îmbracă-te adecvat, cu haine largi din fibre naturale, deschise la culoare cel mai bine ar fi să îţi acopere corpul în întregime.

Mergi pe cât posibil pe la umbră Hainele foarte decoltate vor lăsa loc soarelui să îţi ardă pielea. Evitaţi hainele mulate, croite din materiale sintetice.

Nu face duş cu apă rece 

Duşurile reci nu sunt o soluţie! Chiar dacă este foarte cald, apa trebuie să aibă o temperatură medie spre ridicată, pentru ca trupul tău să se adapteze mediului exterior şi să nu mai transpiri excesiv. Cele mai indicate sunt duşurile scoţiene, 2 minute apă fierbinte, 1 minut apă rece. Te vor energiza!

Nu consuma îngheţată

Pentru mulţi dintre noi, acesta este desertul de bază în sezonul cald. Ce ne poate revigora mai bine pe timpul verii decât o îngheţată? Greşit! Prin conţinutul său bogat în lapte de vacă, ciocolată sau vanilie, în loc să ne răcorească, îngheţata ne încălzeşte organismul şi mai tare. Dacă nu poţi rezista tentaţiei, înainte de a înghiţi îngheţata, ţineţi-o pe limbă până se încălzeşte. Astfel, evitaţi pericolul de a răci.

Temperatura în maşină

În maşină sunt 20 de grade. Afară sunt 36 de grade şi simţi că te topeşti. În birou sunt din nou 20 de grade. O diferenţă de temperatură periculoasă, consideră specialiştii. Medicii spun că din cauza acestor treceri de la rece la cald şi iar la rece pot apărea răceli severe, dureri musculare, migrene, probleme cu gâtul şi chiar pneumonie.

Este bine ca atunci când circulaţi cu maşina, temperatura interioară să fie doar cu cinci grade Celsius mai mică decât cea din exterior!

Citeşte si:

Cum să-ţi fereşti casa de caniculă

Trei sucuri care te răcoresc

Căldură mare? Uite unde te răcoreşti în Capitală!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net