Coadă de 7 km la moaștele Sf. Parascheva, la Iași. Timpul de așteptare a ajuns la 18 ore

 În ziua de 14 octombrie sute de mii de pelerini merg să se închine la Cuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Sfântă a Moldovei. Astăzi, numărul credincioșilor din Iași se apropie de 200.000. Slujbele sunt oficiate în trei limbi, română, engleză și greacă, scrie adevărul.ro. Printre cei prezenți se numără și Marcel Ciolacu, Mircea Geoană sau Nicolae Ciucă, candidați la alegerile prezidențiale.

Pelerinajul Sfintei Parascheva Foto: Dan Coțcaru (courtesy image)
Pelerinajul Sfintei Parascheva Foto: Dan Coțcaru (courtesy image)

Oficialități care participă la slujbă

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății Alexandru Rafila au ajuns în curtea Mitropoliei din Iași. Sunt acolo și Ludovic Orban și Mircea Geoană, cel din urmă stă la tribuna oficială. La eveniment sunt Marius Budăi, fost ministru al Muncii, dar și Marcel Boloș, ministrul Economiei. La pelerinaj participă zeci de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale a participat la slujba oficiată de un sobor de 22 de arhierei din ţară şi străinătate, printre care şi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, conduşi de ÎPS Părinte Nikitas, Arhiepiscop de Thyateira şi de Marea Britanie.

Nicolae Ciucă, candidatul PNL, a declarat că este „bucuros să fie la Iași, alături de mii de credincioși, la pelerinajul de Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. ” Nici Elena Lasconi nu a lipsit din peisajul înțesat de la slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pelerinaj Sfânta Parascheva Foto: Dan Coțcaru (courtesy image)
Pelerinaj Sfânta Parascheva Foto: Dan Coțcaru (courtesy image)

Cât au așteptat credincioșii să ajungă la moaște

Zecile de mii de credincioși cu flori și lumânări în mână au străbătut Iașul alături de racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Unii pelerini au așteptat și peste 15 ore pentru a ajunge la sfintele moaște. Coada se întinde pe aproximativ şase kilometri. Atât pe parcursul zilei, dar mai ales în cursul nopţii, pelerinii care stau la rând primesc din partea voluntarilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ceai şi cafea caldă, precum şi câte un pachet cu mâncare. Slujbele sunt oficiate în trei limbi, română, engleză și greacă.

 Peste 300.000 de oameni vor vizita Mitropolia Moldovei și Bucovinei 

Autoritățile estimează că, până pe 15 octombrie, data la care se încheie pelerinajul, peste 300.000 de oameni vor vizita Mitropolia Moldovei și Bucovinei, participând la slujbele religioase și la diverse activități publice organizate cu ocazia acestei sărbători. În preajma datei de 14 octombrie, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din România și al cincilea din Europa.

Viața Cuvioasei Parascheva

Cuvioasa Parascheva s-a născut la Epivat, (astăzi Selimpașa, Turcia) la sfârșitul secolului al X-lea, din părinți creștini, cu situație bună financiară. Potrivit unor mărturii târzii ale oamenilor, Sfânta mergea la biserică de la vârste fragede și, pe când avea doar 10 ani, auzind în biserică Evanghelia după Marcu, versetul „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), Cuvioasa a început să împartă hainele pe care le purta tuturor oamenilor nevoiași. Astfel, a devenit un obicei să ofere oamenilor haine și să ajute în orice moment, contrar opiniilor părinților ei.

 A avut o viață grea, plină de încercări

Potrivit însemnărilor care au fost preluate și în sinaxarele bisericești (cărțile care cuprind viețile sfinților), după ce i-au murit părinții Sfintei, aceasta a împărțit nevoiașilor toată averea care i se cuvenea din familie. A avut o viață grea, plină de încercări, a stat la Constantinopol, apoi la Heracleea, în apropierea Mării Negre, la Ierusalim și în pustiul Iordanului. Sfârșitul vieții a găsit-o în locurile natale, în localitatea de baștină, fără ca nimeni să o recunoască. După ani de chinuri, post și suferință fizică, Parascheva a murit în Epivat și a fost înmormântată ca un strain, fără ca mormântul să îi fie cunoscut mulți ani care au urmat.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net