Copii transformaţi în marfă. Vindea ''bucata'' cu 1.000 de euro
Mită la adopţii! Orice familie din Teleorman care dorea să înfieze mai repede un copil trebuia să scoată bani grei din buzunar. Cea care ar fi trebuit să aibă grijă de micuţii orfani este acuzată că-i vindea la ”bucată” pentru 1.000 de euro.
Numărul mic de copii adoptabili, dar şi legislaţia greoaie din domeniu au dat drumul la abuzuri. Ca să poată trece mai repede prin toate procedurile, cuplurile care îşi doresc să înfieze au ajuns să dea şpagă. Unele dintre ele chiar şefei de la DGASPC Teleorman, Florea Alesu, pe care procurorii DNA o acuză că, în perioada 2005-2012, ar fi luat 1.000 de euro pentru fiecare copil acordat spre adopţie, precizează surse judiciare.
În vizorul autorităţilor se află şi alţi angajaţi din conducerea Direcţiei, suspectaţi de fapte de corupţie în cazul a 12 familii, care ar fi adoptat ilegal. Floarea Alesu nu este la prima cercetare de acest gen. În 2012, împotriva sa s-au depus reclamaţii de genul: „Selectează preferenţial familii dornice să adopte şi, contra unor sume de bani, ordonă angajaţilor compartimentului adopţii din DGASPC să întocmească formal documentaţia aferentă procedurilor de compatibilizare. Concret, Alesu Floarea substituie o serie de proceduri prin preluarea minorului în plasament de către familia interesată, demers ce trebuie realizat anterior declarării copilului ca adoptabil de către instanţa competentă”.
Mascaţi au descins ieri la sediul DGASPC din Alexandria şi la centrul de zi din Roşiorii de Vede. Au venit cu un xerox şi au copiat toate documentele care ar putea da indicii despre anchetă. În plus, au intrat şi în locuinţa şefei de la Protecţia Copilului, care se afla acasă, în concediu. Suspecţii au fost aduşi la audieri, în Bucureşti. Ministrul muncii, Rovana Plumb a dispus un control la Teleorman, pentru a se verifica toate dosarele de adopţie deschise în ultimii ani.
«Doar 20.000 de minori se pot înfia»
În statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie apar că sunt adoptabili aproximativ 60.000 de copii, în realitate, însă, numărul lor este mult mai mic. “Vorbim despre 20.000, restul de 40.000 sunt în plasament la rude. Iar mulţi dintre cei care pot fi înfiaţi sunt mari, au peste 10 ani şi nu-i vrea nimeni. Bătaia se dă pe cei care au până în doi ani”, au declarat, pentru Click!, surse din sistem. Anul trecut, 1.568 de cupluri au primit atestat de adoptator. Lor li se adaugă alte mii din anii precedenţi, care nu au reuşit să devină părinţi.
Sânge pentru transfuzii traficat cu 100 de lei punga
Incredibil, dar adevărat! La fel ca și cei de la Protecția Copiilor, mai mulți angajați ai Centrului de Transfuzii Sanguine Ialomiţa au profitat de problemele oamenilor. Așa se face că sunt suspectați că vindeau la negru, persoanelor care urmau să fie operate, sânge recoltat de la donatori. Fiecare doză era vândută cu prețuri cuprinse între 50 şi 100 de lei. Dacă era vorba de grupe de sânge rare, suma cerută era mai mare, anunță Mediafax. Ieri dimineață, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia şi poliţiştii ialomiţeni au descins în nouă locaţii, care vizau tot atâtea persoane, acuzate de comiterea infracţiunilor de şantaj, delapidare sau falsuri în înscrisuri oficiale. Una dintre percheziţii a vizat şi Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomiţa. Cele nouă persoane au fost ridicate şi audiate la sediul Parchetului Judecătoriei Slobozia. Potrivit Mediafax, Şefa Centrului de Transfuzie Slobozia şi cinci asistente au fost reţinute.