Copiii români fără familie, adoptați în număr record! Cum poți înfia?
Familiile din România continuă să adopte într-un număr record! În primele trei luni ale anului, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.
În acest moment, există aproape 6.000 de copii adoptabili, care așteaptă să aibă o familie. În 2021, a fost înregistrat un record absolut în materie de adopții, când 1.653 de copii și-au găsit familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani.
Cum poate fi adoptat un copil?
Astfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție pune, pe site-ul instituției, la dispoziția tuturor celor care sunt gata să își asume rolul de părinte toate informațiile necesare.
Pentru a demara procesul de adopție trebuie parcurși câțiva pași. Drumul începe la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului - DGASPC, din județul de reședință.
Citește și: E „Ziua Națională a Adopției”. 6.000 de copii așteaptă o nouă familie
În procesul de adopție, viitorii părinți beneficiază de suportul angajaților statului sau de cel al unor entități private acreditate.
La DGASPC se completează un formular și începe realizarea dosarului. Vor urma mai multe întâlniri cu asistenți sociali și cu un psiholog. Aceștia vor întocmi un raport final, după 90 de zile.
Adopția e decisă de o instanță
O echipă de specialiști va întocmi o asociere cu copiii adoptabili, lista profilurilor acestora fiind disponibilă și la DGASPC. Va urma o perioadă delicată, în care copilul va fi încredințat, în acest timp existând mai ulte evaluări și vizite din partea autorităților.
În cele din urmă, o instanță va încredința adopția.
Simplificarea legislației în privința adopției a contribuit decisiv la impulsionarea adopției, iar acest trend trebuie să fie păstrat și chiar îmbunătățit.
Citește și: 100.000 de ucraineni în România! A fost aprobat Planul Național pentru ajutorarea refugiaților
„În același timp, unul dintre lucrurile care mă preocupă constant de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găsirea celor mai bune soluții pentru copiii aflați în îngrijirea statului.
Fie reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie adopția, iar daca aceste variante nu sunt posibile – repartizarea acestor copii în grija asistenților maternali sau găzduirea lor în case de tip familial”, a transmis ministra Gabriela Firea.
Peste 2.000 de copii sunt în centre de plasament
La sfârșitul lunii martie era, încă, în sistemul de protecție specială, aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceștia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind deja îngrijiți în case de tip familial, apartamente, de asistenți maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!