100.000 de ucraineni în România! A fost aprobat Planul Național pentru ajutorarea refugiaților
Refugiații ucraineni din România vor fi ajutați să devină independenți, a anunțat consilierul de stat Mădălina Turza, după ce a fost adoptat un Plan Național, aprobat prin ordonanță de urgență. Cei 100.000 de refugiați ucraineni ajunși în țara noastră vor beneficia de ajutor pentru a-și începe o nouă viață și a se putea integra în societate. România este prima țară din Uniunea Europeană care are un astfel de plan pe termen lung pentru ucrainenii fugiți din calea războiului, pornit de Vladimir Putin pe 24 februarie.
Citește și: Drama refugiaţilor. Nu mai au la ce să se întoarcă!
Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a anunţat că planul naţional de măsuri de integrare a refugiaţilor ucraineni în România, pe termen mediu şi lung, a fost lansat, iar ucrainenii ajunşi în ţara noastră vor beneficia de sprijin pentru a deveni independenţi.
Vezi și: Sprijinirea refugiaţilor, afacere bănoasă? Cât se poate câştiga din deconturi
Planul Național a fost adoptat printr-o ordonanță de urgență
„Planul Naţional de măsuri de integrare pentru beneficiarii de protecţie temporară, respectiv refugiaţii ucraineni din România. Suntem prima ţară din UE care are o viziune şi un plan pe termen mediu şi lung, în ceea ce priveşte integrarea refugiaţilor ucraineni, pentru că, aşa cum ştim, criza din Ucraina nu reprezintă doar o acţiune pe termen scurt. Nu suntem într-o activitate de sprint, ci avem în faţă un maraton pe care va trebui să îl parcurgem cu bine”, a afirmat Turza, potrivit adevarul.ro. De asemenea, este prevăzută renovarea şi reabilitarea unor construcţii neutilizate sau degradate pentru a putea fi făcute disponibile pentru refugiați.
Te-ar putea interesa și: Sute de romi din Ucraina s-au refugiat în gara din Praga: „Este criză umanitară”
„Sunt frații noștri”
Conform consilierului de stat, Planul Naţional de acţiune a fost creat alături de partenerii din agenţiile Naţiunilor Unite, societatea civilă şi ministere. Planul se referă şi la siguranţa şi securitatea refugiaţilor ucraineni. Guvernul vrea să se asigure că rețelele de traficanții nu vor înflori, odată cu fluxul de refugiați care trec granița. În acest plan sunt implicate mai multe instituții din cadrul MAI.
Află și: Aproape 100 de refugiați ucraineni, evacuați dintr-un cămin bucureștean
„Nu ne dorim ca ei să fie dependenţi de sistemul public, de serviciile sociale, de ONG-uri sau de organizaţiile internaţionale. Sunt vecinii noştri, le-am făcut loc în casa noastră şi ne dorim să îi sprijinim să devină independenţi. Nu acordăm privilegii speciale refugiaţilor din Ucraina, dar ne asigurăm că, la acest început de nouă viaţă în ţara noastră, ei beneficiază de nişte pârghii de sprijin astfel încât, în cel mai scurt timp, să devină independenţi”, a adăugat aceasta.
Iată și: Care mai este situația în celebrele tabere de refugiați de la granița cu Ucraina
Refugiații ajunşi în România vor beneficia de activităţi-cheie în domeniile educaţiei, sănătăţii, ocupării, locuirii copiilor şi persoanelor vulnerabile. De asemenea, copiii vor avea parte de cursuri în limba română și de adaptare curriculară în școli. În domeniul sănătății publice, vor fi luate măsuri pentru ca refugiații ucraineni să fie incluși în planurile de vaccinare
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!