Covid-19. Cum dezinfectăm fructele, legumele și alimentele ambalate ca să ne protejăm de infecția cu coronavirus

Ultima actualizare:

    Spală bine cartofii înainte de a-i depozita în cămară sau frigider
Spală bine cartofii înainte de a-i depozita în cămară sau frigider

Se știe că noul coronavirus din China, Covid-19, trăiește inclusiv pe suprafețe, de la cele din plastic și hârtie, până la cele din sticlă, metal sau material textil. Un motiv în plus să dezinfectăm toate obiectele cu care intrăm în contact și pe care le-ar fi putut atinge și alte persoane. Aici intră inclusiv ambalajele alimentelor pe care le cumpărăm din magazine: recipiente de plastic sau din sticlă, ambalaje din carton și conserve.

Fie că faci cumpărături direct din magazin, fieo comandă online și îți sunt aduse acasă, produsele alimentare de care ai nevoie în această perioadă pot fi ele însele purtătoare ale virusului COVID-19, dacă au fost atinse, înainte, o persoană bolnavă. Motiv pentru care ar trebui să dezinfectăm foarte bine toate ambalajele. Iată ce poți face!

Cum dezinfectăm corect recipientele din plastic, sticlă sau metal

Sticla cu ulei, borcanul cu pastă de tomate, sticla cu lapte, dozele de bere sau conservele de fructe și legume ar trebuie scoase din punga de cumpărături pe rând și spălate bine, cu apă și săpun sau detergent de vase. Apoi, după ce sunt șterse, pot fi depozitate în frigider, rafturi, cămară etc. Practic, le curățăm de praf, de impurități, de bacterii și viruși care le-ar fi putut infesta. Poate în magazin o persoană bolnavă, care a contactat Covid-19, a pus mâna pe cutia de lapte care a ajuns acum la tine acasă. Sau poate a tușit sau a strănutat iar stropii de salivă au ajuns pe capacul borcanului de compot pe care l-ai cumpărat tu.

Ce facem cu fructele și legumele pe care au mai pus și alții mâna

În ceea ce privește legumele și fructele proaspete, acestea se spală sub jet de apă rece. Ar trebui procedat în acest fel cu morcovii, cartofii, dovleceii, roșiile, albitura, dar și ceapa uscată, varza, conopida, broccoli etc. La fel trebuie procedat cu portocalele, bananele și orice fruct pe care îl cumperi. Nu uita că și verdeața trebuie spălată bine înainte de a fi depozitată la frigider. Și încă un pont care te va ajuta pe termen mediu și lung: dacă faci cumpărături mai multe, care să-ți ajungă pentru o perioadă mai mare de timp, recomandat ar fi să speli fructele și legumele, să le cureți de coajă, să le feliezi, să le toci sau să le mărunțești și să le depozitezi la congelator.

Cum procedăm în cazul pâinii feliate și a ambalajelor din carton

Există și produse alimentare care sunt ambalate în cutii din carton. Cerealele, de exemplu, sunt ambalate mai întâi într-o pungă din pastic, iar aceasta este la rândul ei ambalată într-o cutie din carton. Ce putem face? Ar trebui să aruncăm cutia de carton și să păstrăm cerealele în punga din plastic pe care știm cu siguranță că nu a mai atins-o nimeni. Dacă ai cumpărat un carton cu ouă, scoate ouăle cu grijă, spală-te cu detergent, șterge-le de apă și depozitează-le într-un castron adânc, pe raftul de sus al frigiderului. Cofrajul se aruncă la gunoi. Făina, mălaiul, grișul, pesmetul, biscuiții și alte alimente ambalate în hârtie trebuie depozitate în recipiente pe care deja le ai în casă. Pungile de cumpărături din plastic se aruncă la gunoi. Însă, pentru a nu face risipă de bani, mai bine iei de acasă o sacoșă de cumpărături din material textil care se poate spăla.

În ceea ce privește pâinea feliată, cozonacul, produsele de patiserie, aceasta se scot din punga în care au fost ambalate și se păstrează într-o altă pungă pe care o ai în casă și știi că este curată. Încearcă să-ți găsești propriile recipiente pentru depozitatea alimentelor și nu mai ține nimic de mâncare în ambalajul original, care ar fi putut fi atins de persoane bolnave.

Ce alimente ar trebui să cumpărăm în această perioadă? Alimente pe care nimeni nu a mai pus mâna înainte! Iată câteva exemple:

  • Legume congelate, la pungă. Sunt de evitat, însă, cartofii feliați, gata pregătiți pentru prăjire;
  • Pâine feliată, ambalată în pungă;
  • Fructe și legume pe care le putem spăla foarte bine înainte de a le depozita: cartofi, morcovi, țelină, dovlecel, ardei, ridichi, verdeață;
  • Conserve de pește, pate de ficat, pasta de tomate, bulion, ciuperci, compot, gemuri;
  • Mezeluri ambalate în vid sau batoane întregi de salam, șuncă, parizer etc;
  • Evită tot ce este la vrac: telemea, măsline, brânză de vaci, mezeluri etc;
  • Carne la caserolă, preambalată.

Citește și:

Facilități pentru firme: reducere la plata impozitului și eliminarea TVA la vamă

Important pentru șoferi! S-a stabilit ce documente nu se prelungesc pe perioada stării de urgență

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net