Prețul carburanților, creștere alarmantă. Cât costă vineri, 9 februarie, un litru de benzină

Ultima actualizare:

Benzina și motorina se apropie periculos de pragul psihologic de 7 lei pe litru în România, în urma celei de-a doua creșteri consecutive de prețuri la carburanți, anunțată astăzi, 9 februarie 2024. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a implementat o majorare de 2 bani pe litru, după o creștere de 8 bani pe litru în ziua anterioară, reprezentând cea mai semnificativă creștere de preț din acest an.

Benzină. Foto: arhiva.
Benzină. Foto: arhiva.

Astfel, benzina standard se situează între 6,83 și 6,90 lei/l în stațiile Petrom din București și între 6,95 și 6,99 lei/l în cele ale OMV. În același context, motorina se apropie de pragul de 7,5 lei/l, costând între 7,34 și 7,37 lei/l în stațiile Petrom și între 7,42 și 7,45 lei/l în cele ale OMV.

În București, la alte stații, benzina standard se comercializează la prețuri cuprinse între 6,82 și 6,99 lei pe litru, în timp ce motorina standard ajunge la 7,30-7,45 lei/l. Așadar, această creștere semnificativă a prețurilor la carburanți pune presiune pe bugetele șoferilor și ridica îngrijorări în rândul consumatorilor.

De ce cresc sau scad prețurile la pompa de benzină

Consiliul Concurenței a evidențiat că evoluția prețurilor carburanților în România urmează cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină. Aceste cotații reprezintă un preț de referință internațional pe piața combustibililor și sunt influențate de cerere, ofertă și tranzacțiile la nivel global. Cotațiile Platts, deși nu sunt publice, reflectă tendințele prețurilor barilului de petrol pe termen lung.

Majorările sau scăderile cotațiilor Platts pentru benzină și motorină se reflectă în prețurile la pompă din România, dar cu o diferență de câteva zile. Ajustările prețurilor în stațiile de alimentare au loc, în general, într-un interval de o săptămână de la modificarea cotațiilor internaționale.

Această creștere persistentă a prețurilor la carburanți subliniază importanța implementării unor politici energetice și economice sustenabile, precum și a alternativei vehiculelor cu emisii reduse. Consumatorii și autoritățile se confruntă cu provocări semnificative în gestionarea costurilor tot mai mari ale combustibililor, accentuând necesitatea de soluții inovatoare și durabile în domeniul transportului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net