Atenție români! 2024 aduce majorări de prețuri la alimente, carburanți și noi taxe

2024 începe cu zile negre pentru buzunarul românilor. Vor fi majorate accizele pentru alcool, tutun, carburanți, taxa pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat și apare impozitul special de 0,3% pentru case și autoturisme de peste o anumită valoare. Noul an va aduce și taxe mai mari pentru multe companii și persoane fizice

Românii vor da mai mulți bani pe mâncarea BIO, pe case și pe carburanți din 2024
Românii trebuie să-și facă noi calcule pentru bugetul familiei din 2024. Captură antena3.ro

În domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majorează de la cota de 5% la cea de 9% (rămân însă reduse față de cea standard de 19%).  

Domeniile afectate de creșterea TVA 

-de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și alimente cu zahăr adăugat cu excepția cozonacului și a biscuiților.  

-de la 5% la 9% pentru: livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiționale; livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, livrarea și instalarea de componente pentru repararea şi/sau extinderea sistemelor ca parte componentă a livrărilor de construcții, sau ca extraopțiuni la livrarea unei construcții; accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxă; accesul la evenimente sportive 

-de la 5% la 19% pentru: dreptul de utilizare a anumitor facilități sportive și anumite activități de transport persoane 

Cât se scumpesc carburanții și de ce

Benzina se va scumpi cu 29 bani/l, iar motorina cu 26 bani/l în prima zi a anului viitor, în urma deciziei Guvernului de a actualiza nivelul accizelor cu rata inflaţiei. Atenție! Deja s-a stabilit o altă majorare cu alţi 43 bani/l de benzină şi 40 bani/l de motorină începând cu 1 iulie 2024. În total, scumpirea carburanţilor cauzată de majorarea fiscalităţii de anul viitor va fi de 72 de bani/l la benzină şi de 66 bani/l la diesel, confor datelor analizate de Profit.ro.

Raportat la actualele preţuri, de aproximativ 6,5 lei la benzina standard şi 7 lei la motorina standard, majorarea accizelor pe întreg anul 2024 va conduce la scumpirea benzinei cu 11% şi a motorinei cu 9,5% au calculat jurnaliștii de la profit.ro.

Se scumpesc anumite locuințe 

În imobiliare crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro. Pentru un apartament de 90.000 de euro, până acum se plătea 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom plăti 98.100 de euro.

Modificări în privința impozitului minim datorat de firme

Cea mai de impact noutate este impozitul minim pe cifra de afaceri de 1% datorat de companiile care depășesc o cifră de afaceri de 50.000.000 euro. Potrivit unei analize adevarul.ro, vor exista trei categorii de contribuabili. 

-În prima categorie, adică alți contribuabili decât cei din sectorul bancar și cel de petrol și gaze vor datora acest impozit dacă impozitul pe profit calculat este mai mic decât cel pe cifra de afaceri. Dintre companiile care au cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro, circa 750 de companii pot fi eligibile și vor datora în jur de 6,2 miliarde lei. 

-A doua categorie este cea a instituțiilor de credit pentru care impozitul pe cifra de afaceri va fi 2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv; respectiv 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026. Acest impozit minim pe cifra de afaceri se va datora suplimentar, deci va fi datorat și impozitul pe profit ca până acum 

-A treia categorie este a companiilor din sectoarele petrol și gaze naturale care vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0.5%. 

Noi reguli pentru microîntreprinderi  

De la 1 ianuarie 2024, pentru microîntreprinderi cotele de impozitare vor fi de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv și nu au activități pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informației, Horeca, activități medicale) și de 3% pentru celelalte. 

Se modifică facilitățile pentru mai multe domenii  

În cazul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, modificările care vor intra în vigoare de la începutul lui 2024, aduc la același numitor comun toate facilitățile existente pentru angajați, cu excepția celor din cercetare-dezvoltare. 

De exemplu, pentru angajații din domeniul IT, scutirea de impozit pe venit nu se va mai aplica integral, ci doar pentru venituri brute lunare de 10,000 lei, din salarii și asimilate salariilor. Mai mult această scutire se va aplica doar în relația cu un singur angajator.  

În cazul lor, cota contribuției de asigurări sociale se reduce, până la 31 decembrie 2028, cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondurile de pensii administrate privat. Angajații pot opta însă pentru plata contribuțiilor datorate la aceste fonduri. 

Pentru angajații din sectorul construcțiilor, industria alimentară și agricultură, este eliminată scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției de asigurări sociale pentru condiții deosebite și speciale de muncă, precum și plata cotei reduse de contribuție asiguratorie pentru muncă. 

Noi reguli pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță 

Valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță se va include în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, începând cu ianuarie 2024.  

Din 2024, contribuția de asigurări sociale de sănătate se va calcula la venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit. Plafonarea se va efectua la suma de peste 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe veniturile estimate.  

În sfârșit, din ianuarie 2024, se renunță la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net