Criticile unui american stabilit în România. „Ador această țară, dar are câteva lucruri care ar trebui îmbunătățite”

Un american care s-a stabilit în România spune că își iubește țara adoptivă, însă sunt câteva lucruri pe care le detestă. A vorbit despre legăturile extrem de proaste dintre marile orașe, despre birocrație, dar și despre faptul că gramatica limbii române i-a dat bătăi de cap, scrie adevărul.ro.

Ce a declarat americanul despre România Foto: adevărul.ro
Ce a declarat americanul despre România Foto: adevărul.ro

Gramatica îi dă bătăi de cap 

Americanul, într-un vlog pe YouTube, a vorbit despre lucrurile pe care le detestă în România.„Când vine vorba despre limba română, cu siguranță nu este una dintre cele mai dificile, mai ales dacă știi deja limba engleză. Pe hârtie, gramatica limbii române este destul de ușoară, cu excepția faptului că nu este. Odată ce începi să o folosești realizezi că toate regulile pe care le-ai învățat sunt aruncate pe fereastră. Practic, ești forțat să memorezi fiecare conjugare separat. Uite cum ar trebui să conjugi verbul <a mânca> și apoi verbul <a lua>”, a spus el.

Transportul public, chin pentru el 

Unul dintre primele lucruri care au început să mă enerveze după mutarea în România este transportul public. Dacă vrei să călătorești între două orașe din România, dintre care niciunul nu este București, există puține autobuze și trenuri disponibile între cele două. Iar cele care sunt disponibile circulă la ore extrem de incomode”, a mai spus el. 

„De exemplu, locuiesc în Cluj, al doilea cel mai mare oraș din România, și deseori trebuie să călătoresc la Timișoara, al patrulea oraș ca mărime al României. Cele două orașe au ambele peste 300.000 de locuitori și cu mașina sunt cam la 4 ore depărtare unul de celălalt. Câte autobuze credeți că merg zilnic între cele două orașe? Ei bine, două! Ambele pleacă dimineața, unul la 10.00, altul la 12.30. Treaba e că nici măcar nu sunt niște autobuze cu adevărat. Sunt niște microbuze care au 12 locuri și un miros îndoielnic”, adaugă el.

Birocrația românească a întrecut orice limită

Americanul mai spune că birocrația românească nu o poate înțelege. Nu sunt străin de sistemele birocratice post-socialiste. Am trăit în Serbia pentru 9 ani totuși. Cu toate acestea, România face un pas înainte. Sigur, și aici vei întâlni clasicul adus de copaci întregi de hârtie unei creaturi aflate la menopauză, foarte prost plătită, cunoscută drept <femeia care lucrează la ghișeu> doar ca să ți să spună că, de fapt, ai nevoie de o copie a unui document pe care îl ai deja acolo și nu, nu poți face o copie chiar dacă stai chiar lângă un copiator pentru că, ... you, de aia!

România are "cocălari"

În vlogul de pe YouTube, americanul nu uită să vorbească și despre "cocălari", despre oamenii cu un intelect sub medie. „Fiecare țară are propria sa subcultură. Românii au cocalarii. Ca să explici ce sunt cocalarii nu cred că există modalitate mai bună decât să citești descrierea de pe site-ul Muzeului Kitsch-ului. Cocalarul este un individ cu o mare nevoie de afirmare în condițiile unei culturi modeste", se amuză acesta.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net