De azi, din nou în bănci! Modificările făcute de Ministerul Educației: cum se va desfășura noul an școlar?

Ultima actualizare:

Vacanţa s-a încheiat mai devreme ca oricând atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi. Emoţiile revederii cu colegii sau ale deschiderii pentru prima dată a porţilor şcolii pentru cei mici sunt dublate anul acesta de o serie de modificări aduse desfăşurării anului şcolar. Iată-le pe cele mai importante care vor fi aplicate începând din prima zi de şcoală, adică de azi!

Cei mici şi mari sunt  aşteptaţi de azi la şcoală. FOTO: Mediafax
Cei mici şi mari sunt aşteptaţi de azi la şcoală. FOTO: Mediafax

S-a modificat structura anului. Este pentru prima dată când structura anului şcolar nu mai este împărţită pe semestre, ci pe module. Astfel, vor exista cinci module şi cinci vacanţe.

Se va încheia o medie unică, anuală. Alte schimbări majore, publicate, în vară, în Monitorul Oficial, constau în faptul că elevii nu vor mai fi exmatriculaţi, profesorii urmând să încheie o medie unică anuală, pentru fiecare disciplină.

Dispare definitiv fondul clasei. Din acest an, dispar toate formele de colectare a banilor de la părinţi. Astfel, fondul clasei sau alte ”fonduri” pentru cheltuielile şcolii sunt total interzise.

Citește și: Noul an școlar vine cu schimbări importante! Ce va fi diferit pentru elevi

Dispar semestrele şi apare o medie unică

Se poate renunţa la teze. O modificare majoră implică renunţarea, opţională, la celebrele teze! Astfel, unii profesori au opţiunea de a nu mai supune elevii la evaluările respective, iar numărul notelor e stabilit în funcţie de numărul orelor prevăzut în planul-cadru.

Media claselor V-VIII nu mai contează la admiterea la liceu. De la vară, media claselor V–VIII nu mai contează în ierarhizarea elevilor la admiterea la liceu. Aceasta se va face doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională.

Au fost modificate planurile de învăţare. Întrucât Curriculumul Naţional se bazează pe competenţele cheie ale elevilor, şi planurile de învăţare au fost modificate. Conform noilor reguli, elevii vor beneficia pe parcursul unui an şcolar de cel puţin un plan individualizat de învăţare, elaborat în urma evaluărilor susţinute şi după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic.

Masca de protecţie e recomandată, nu obligatorie. Cazurile de Covid-19 apar, în continuare, şcolile fiind un mediu propice răspândirii virozelor, chiar şi altele decât COVID-19. Astfel, Ministerul Sănătăţii a transmmis că recomandă păstrarea măştilor de protecţie la interior, mai ales în spaţiile închise şi neaerisite.

Mai multă atenţie igienei. Sezonul gripal „bate la uşă”, iar înmulţirea cazurilor de Covid-19 riscă să ducă la apariţia unor viitoare focare. Astfel, igiena va juca un rol important în evitarea unor situaţii neplăcute. Este foarte important ca directorii unităţilor de învăţământ să se asigure că şcolile dispun de apă curentă şi săpun, două detalii elementare, ce au lipsit cu desăvârşire din multe şcoli, ani la rând.

Iată și: Începe școala! Vor mai purta elevii măști de protecție, în clase?

Vor fi 5 vacanțe

Anul școlar va avea un număr mare de vacanțe: 5. Prima dintre acestea e programată din 22 octombrie în 30 octombrie. Apoi vine vacanța de iarnă, între 23 decembrie 2022 și 8 ianuarie 2023. Apoi, în februarie urmează a treia vacanță, de o săptămână, în intervalul 6-26 februarie, în funcție de decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București. A patra vacanță este cea de primăvară, între 7 aprilie și 18 aprilie 2023. În fine, vacanța mare, de vară, va începe la 17 iunie și va ține până la 3 septembrie.

Mai vezi și: Ce îi dă mari emoții Amaliei Enache? Și de ce a ales vedeta ProTV o școală privată pentru fiica ei?!

Număr-record de admiși la sesiunea a doua de Bacalaureat

image

Rezultate bune la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului. Rata finală de promovare a examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie este de 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut, a anunţat sâmbătă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

„Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august - septembrie a examenului naţional de Bacalaureat 2022 (după soluţionarea contestaţiilor) este 35,4%, în creştere cu aproape 3% faţă de rezultatele iniţiale (32,5%) şi cu 2,5% comparativ cu sesiunea de toamnă a anului trecut”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Conform ministrului, ”35,4% este cea mai ridicată rată de succes consemnată pentru acest tip de sesiune din anul 2009 până în prezent”. ”Au promovat examenul 10.092 de candidaţi, cu 821 mai mulţi faţă de prima afişare a rezultatelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În această etapă a Bac-ului s-au înscris aproape 35.000 de candidaţi. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele scrise, la care trebuie să obțină cel puțin nota 5 și să obţină media 6 la probele scrise.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net