Descoperire uluitoare în Harghita! Ce a găsit un bărbat cu un detector de metale: „Acestea nu trebuie atinse”

Descoperire uluitoare în județul Harghita! O persoană autorizată pentru a face căutări cu detectorul de metale a descoperit, în comuna Sânmartin, peste 300 de elemente de muniţie, majoritatea cartuşe vechi. Acestea au fost ridicate de către pirotehnicieni.

Descoperire făcută cu detectorul de metale în judeţul Harghita / Foto: Pexels
Descoperire făcută cu detectorul de metale în judeţul Harghita / Foto: Pexels

Sâmbătă, un detectorist autorizat a descoperit, în comuna Sânmartin din judeţul Harghita, zona Vârfu Rugat, peste 300 de elemente de muniţie, majoritatea cartuşe vechi. Acestea au fost ridicate de către pirotehnicieni. 

De asemenea, specialiştii pirotehnicieni chemaţi la faţa locului au constatat că este vorba despre un proiectil perforant şi unul exploziv 37 de milimetri, 96 de cartuşe de calibrul 7,92 milimetri şi 245 de cartuşe calibru 7,65 milimetri.

„Pot provoca tragedii”

Totodată, specialiștii ISU atrag atenţia cetăţenilor asupra faptului că şi elementele de muniţie aflate în stare avansată de coroziune, dacă sunt neexplodate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii, de aceea acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

„Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Reamintim acestora că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli", a precizat ISU Harghita, potrivit informațiilor oferite de Observator.ro.

În luna iulie a acestui an, tot în Harghita, au fost descoperite, într-o pădure din apropierea comunei Murgeni, rămășițe umane ce se credea că aparțin unui bărbat de 37 de ani, dat dispărut cu ceva timp înainte. El s-ar fi aflat în apropierea satului Dobeni. Acolo ar fi dat de un urs care l-a ucis într-un mod brutal, din câte arăta ancheta.

image
image
image
image
image
image
image png
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
kurt malpass facebook jpg
blocuri vechi 54026100 22374900 webp
image png
foto crucea cu bucatica din crucea lui Iisus la Muzeul de Istorie  2048x970 webp
Politisti Rutieră - alcoolemie - Politia Rutiera
sat apuseni jpg