Detaliul pe care foarte puțini români îl știu! Asociațiile nu sunt obligate să facă acest lucru, chiar dacă proprietarii îl cer

Mai toți proprietarii de apartamente din țara noastră sunt familiarizați cu Asociațiile de Proprietari, cât și cu modul în care acestea funcționează. Cu toate acestea, există un detaliu important atunci când vine vorba despre aceste asociații, pe care doar foarte puțini români îl știu! Mai precis, legea nu obligă asociațiile să facă un anumit lucru, chiar dacă proprietarii îl cer.

Asociațiile de Proprietari nu sunt obligate să emită facturi
Asociațiile de Proprietari nu sunt obligate să emită facturi

Pentru mult timp în țara noastră, legislația privind Asociațiile de Proprietari era una neclară, ce crea multă confuzie în rândul românilor. Cu toate acestea, din fericire, lucrurile s-au schimbat complet din anul 2018, atunci când a fost promulgată legea 196/2018. De atunci, lucrurile au fost mult mai clare și s-a stabilit faptul că mai toate complexurile de apartamente trebuie să se organizeze în o formă juridică denumită Asociația de Proprietari.  

Însă, noua lege prevede și un detaliu important, pe care foarte puțini români îl știu. Mai precis, este vorba despre faptul că Asociațiile de Proprietari nu sunt obligate legal să emită facturi, chiar dacă proprietarii cer acest lucru. Mai precis, atunci când plătim întreținerea în fiecare lună, nu este obligatoriu să primim și factură!

Detaliul pe care doar puțini români îl cunosc

În ciuda faptului că legea 196/2018 oferă formă juridică Asociațiilor de Proprietari, aceste entități nu sunt obligate să emită lunar factura pentru plata întreținerii. Acest detaliu este unul destul de obscur, pe care nu doar că nu mulți români îl cunosc, dar poate că mulți nici nu înțeleg de ce nu este obligatorie emiterea facturilor.

Astfel, deoarece acest lucru nu este foarte cunoscut, unii proprietari nemulțumiți au acuzat asociațiile că ar încălca reguli, care, de fapt, nici măcar nu există! Însă, mai trebuie menționat faptul că, potrivit ANAF, există unele detalii care trebuie cunoscute.

Odată cu implementarea platformei e-Factura, asociațiile care emit facturi vor fi obligate să o facă în format digital, prin intermediul acestei platforme. În caz contrar, există riscul ca aceste asociații să primească amenzii în valoare chiar și de 10.000 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net