Directorul RATB, Adrian Criţ, a fost revocat din funcţie
UPDATE Ora 18.20: Oprescu: "Voi ataca în instanţă schimbarea lui Criţ"
Primarul general Sorin Oprescu a declarat că va ataca în instanţă decizia consilierilor generali de înlocuire din funcţie a directorului RATB. "Se comite o gravă eroare juridică, se încalcă legea în domeniu, deoarece, prin această hotărâre se încearcă schimbarea directorului general al acestei regii şi, implicit, a managementului acestuia", a afirmat edilul. Acesta a precizat că "după părerea mea, începe cafteala pentru ciolan", a conchis Oprescu, citat de Agerpres.
UPDATE Ora 18.08 Criţ: "Înlocuirea mea nu e legată de rezultate sub aşteptări"
Fostul director al RATB, Adrian Criţ, a reacţionat la mai bine de trei ore de la revocarea sa din funcţie. Acesta e de părere că înlocuirea lui a fost decisă din alte motive decât cele legate de competenţa sa managerială. "Am aflat cu surprindere despre decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a mă înlocui din funcţie, până la această oră nefiindu-mi comunicate oficial şi motivele. În numai un an şi jumătate am adus schimbări importante în structura RATB – am micşorat posturile de conducere şi am restructurat zonele ineficiente. Am luat măsuri dure de stopare a furturilor de orice fel din regie şi am aplicat sancţiuni la fel de dure angajaţilor care nu-şi respectă sarcinile.
În acelaşi timp, am iniţiat o serie de proiecte care să îmbunătăţească transportul public, prin modernizări la nivelul parcului circulant şi introducerea unor sisteme moderne de plată şi monitorizare. Poate cel mai important pas, cel mai recent, a fost legat de iniţiativa de a extinde reţeaua de transport în cartierele rezidenţiale cele mai noi şi în Ilfov.Nu în ultimul rând, introducerea traseelor de noapte în Capitală, proiectul Bucharest City Tour, destinat celor care vor să viziteze cele mai importante puncte ale oraşului, au fost foarte bine primite de cetăţeni şi de turiştii străini.
Cu siguranţă, decizia nu a fost una tipic managerială, legată de rezultate sub aşteptări. Cert e că proiectele trebuie să continue, iar RATB trebuie să-şi depăşească propria inerţie şi mentalităţile învechite, pentru a deveni flexibilă, dinamică şi mai aproape de oameni", a fost răspunsul lui Criţ. Acesta nu a precizat dacă va contesta decizia Consiliului.
Patru consilieri generali ai PDL şi PNG au propus revocarea din funcţie a lui Adrian Criţ, bazându-se pe declaraţiile făcute de o membră a Consiliului de Administraţie al RATB. Potrivit Nicoletei Ioan Ciufudean, Regia se angajase să construiască în 2011 cinci tramvaie noi. Deşi banii necesari acestei lucrări au fost prevăzuţi în bugetul pe acest an, lucrările nu au început nici acum.
Aceeaşi sursă afirmă că, din cauza unui contract defectuos semnat de RATB cu Omniasig, care prevedea asigurarea autovehiculelor în caz de accidente, circa 100 de vehicule nu au fost reparate şi zac în depouri. Acuzaţia cea mai gravă, pentru care Criţ şi-a pierdut postul, se referă la faptul că directorul RATB ar fi refuzat să prezinte membrilor Consiliului de Administraţie toate contractele semnate pe bani publici. Unul dintre ele se referă la înţelegerea parafată de RATB cu Astra Vagoane Călători din Arad şi Siemens, care prevede construirea a 300 de tramvaie noi în Uzina RATB din Capitală.
Primarul Sorin Oprescu a cerut demararea unei anchete în cazul acestui contract după ce s-a aflat că directorul RATB ar fi accesat un credit de la Banca Comercială Feroviară, în valoare de 250.000 de lei. Creditul ar fi fost garantat de managerul Astra Vagoane Arad.
„Faţă de managementul prost, acest lucru îl poate decide doar primarul general printr-un corp de control pe care îl poate trimite oricând”, a afirmat Criţ pentru b365.ro. Contactat telefonic, fostul director al RATB nu a răspuns apelurilor reporterilor noştri.
Locul lăsat liber de Criţ în Consiliul de Administraţie (CA) a fost ocupat de Viorel Popescu, inginer şi membru al organizaţiei PDL sector 4. În cel mult două zile, Consiliul de Administraţie se va întruni pentru a alege un nou preşedinte al CA, care să ocupe şi postul de director RATB. "El poate să conteste votul din Consiliul General numai în justiţie. Acuzaţiile sunt mai multe. În primul rând, Regia trebuia să execute cinci tramvaie noi, însă directorul nu s-a ocupat de această lucrare. Mai mult, el nu a informat Consiliul de Administraţie despre negocierile purtate cu Astra Vagoane şi Siemens", ne-a spus Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei.