Duminica Floriilor, sărbătorită astăzi de credincioșii catolici. Semnificații si tradiții

Duminica Floriilor este una dintre cel mai importante sărbători pentru creștinătate. Aceasta semnifică Intrarea Domnului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni purtând în mâini ramuri de finic. Duminica Floriilor este sărbătorită de creștinii catolici în data de 2 aprilie, cu o săptămână înainte față de creștinii ortodocși.

Tradiţii de Florii  Ce reprezintă Duminica Floriilor şi ce nume se serbează jpeg

În această duminică credincioșii merg la biserică, participă la slujbă, apoi se spovedesc, iar cei care au primit dezlegare se pot împărtăși.

Floriile sunt întâmpinate cu ramuri de salcie, de palmier sau de măslin 

Credincioșii catolici sărbătoresc Floriile organizând o procesiune la care participă purtând în mâini ramuri de finic (palmier) sau de măslin. La întoarcere, se bate de trei ori în uşa bisericii, aceasta simbolizând poarta Raiului, care a fost închisă după izgonirea lui Adam şi a Evei. Uşa va fi deschisă credincioşilor, precum a fost redeschisă şi poarta Raiului prin jertfa de sine a Domnului Iisus Cristos.

Duminica Floriilor este prima zi a Săptămânii Sfinte. Fiecare zi din această săptămână specială este sărbătorită aparte și fiecare are o semnificație deosebită.

Duminica Floriilor reprezintă ultima zi de post pentru credincioșii catolici. În această zi, toate crucile și statuile din biserică sunt acoperite cu o pânză.

Obiceiuri și tradiții  de Florii

În Săptămâna Sfântă se organizează procesiuni la care sunt invitați să participe cât mai mulți creștini catolici. Pentru acestea, credincioșii catolicii împletesc flori și crenguțe de salcie, pe care le așază în vârful unor bețe și astfel participă la procesiune. La încheierea procesiunii, bețele împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru anul următor, pentru Miercurea Cenușie, moment în care începe postul Paștelui catolic. Credincioșii aduc, de asemenea, crenguțe de salcie la biserică pentru a fi sfințite. În urma slujbei, acestea sunt luate acasă pentru a fi agățate deasupra ușilor sau la icoane.

Cu ocazia Floriilor, în trecut, credincioșii obișnuiau să își încingă talia cu ramuri de salcie, pentru a fi protejați de necazuri pe parcursul întregului an.

O altă tradiție, respectată atât de catolici, cât și de ortodocși, o reprezintă curățarea mormintelor și pregătirea acestora pentru marea sărbătoare a Învierii. Credincioșii vopsesc mormintele și fac curățenie în jurul lor, așezând apoi crenguțe de salcie pe cruci, pentru cinstirea celor adormiți.

În vechime, Floriile se sărbătoreau doar de credincioșii creștini din Ierusalim. Cu trecerea timpului obiceiul a fost adoptat de credincioșii de pe întreg globul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cosmin Avram vlogger jpg
image
image
image
image
image
image
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
FotoJet (7) jpg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net